Ga naar hoofdinhoud

Gebruikte kabelgoot weer in het schap

Installatiegroothandel Technische Unie zet een stap richting de circulaire economie. Sinds eind november verkoopt het bedrijf via zijn webshop gebruikte kabelgoten uit een oud slooppand. Eerder legde Technische Unie ook al gebruikte wastafels en wasmachinekranen in het schap.

Het gaat in dit geval om kabelgoten uit een gesloopte drukkerij van Roto Smeets in Utrecht. “Deze kabelgoten kunnen volwaardig worden hergebruikt door een nieuwe gebruiker”, zegt Jurjen de Jong, manager bij Technische Unie. “In de toekomst willen we naast kabelgoten ook andere materialen opnieuw de keten inbrengen. Denk hierbij aan UTP-kabels en wandcontactdozen.”

Circulaire economie

Nederland moet in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Dat wil zeggen dat alle materialen in de gebouwde omgeving herbruikbaar en hergebruikt zijn. En dat er een database is waar alle materialen in alle gebouwen in zijn opgenomen. Een veelgebruikt model om circulariteit inzichtelijk te maken is het 10R-model (Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover).

De Jong: “Aan de hand van het 10R-model hebben wij de materialen uit de drukkerij geclassificeerd. Daarna hebben we geanalyseerd welke materialen we als eerste in de keten gaan terugbrengen. In de gehele bouwketen staat circulariteit op de agenda.”

“Alles wat gesloopt wordt, moet worden teruggebracht in de keten. Daar ligt de rol van Technische Unie.” Technische Unie werkt in dit project samen met de partners Lek Mining en Lek Sloopwerken en GBN (voorheen Grondbank Nederland), dat hier de rol van ketenregisseur op zich heeft genomen.

Wastafels en wasmachinekranen

Het project in Utrecht is niet de eerste keer dat Technische Unie gebruikte materialen weer in de verkoop zet. Bij een eerder project werkte Technische Unie samen met sloopbedrijf A. van Liempd.

Hierbij ging het om  wastafels en wasmachinekranen. Deze komen uit diverse slooppanden. A van Liempd delft deze en vervolgens worden de producten geregistreerd, gecontroleerd op kwaliteit en schoongemaakt voor verkoop.

Pompen

Ook loopt er bij Technische Unie een pilot met Grundfoss-pompen. Als een installateur een oude Grundfos-pomp inlevert bij Technische Unie kost het ze niets. Technische Unie kan de de pompen dan uit elkaar halen en verwerken. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Poll: bijgeplaatste hybride warmtepomp, wat doe jij?

Premium

Ketelcontract verscheurd bij hybride warmtepomp

Webinar balansventilatie in nieuwbouw én renovatie

Unica versterkt Hermans Elektra met overname regiogenoot DQS

ZE-zones in 20 gemeentes aanstaande. Of komt er uitstel?

Voegers bedankt