fbpx
Nieuws

Direct boete bij ontbreken RI&E

De Inspectie SZW krijgt meer mogelijkheden bij het opleggen van boetes, wanneer een bedrijf geen risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) heeft. Niet alleen wanneer inspecteurs onderzoek doen na bedrijfsongevallen, maar ook bij preventieve bedrijfsbezoeken. Ook kunnen bedrijven meteen een boete krijgen bij het ontbreken van een plan van aanpak. Eerder werd al bekend dat de boete bij ontbreken van RI&E wordt verhoogd.

Geen waarschuwing

Wanneer een bedrijf tijdens een bedrijfsbezoek niet beschikt over een RI&E of een plan van aanpak, kan het direct een boete krijgen. Dit is veranderd in de aanpak van deze overtredingen. Tot afgelopen zomer bleef het in eerste instantie bij een waarschuwing. Een boete werd pas uitgedeeld als dezelfde overtreding later opnieuw werd vastgesteld.

Verschillende tarieven

Sinds afgelopen zomer zijn er meer verschillende tarieven voor overtredingen, waarbij de hoogte van het boetebedrag afhangt van de omstandigheden en de ernst van het letsel. Voorheen werden bedrijfsongevallen waarbij sprake was van ziekenhuisopname of blijvend letsel beboet.

Het maakt nogal een verschil of iemand wordt opgenomen voor een gebroken been of voor een dwarslaesie. Daarom wordt er qua boetehoogte meer gevarieerd; hoe ernstiger het letsel, hoe hoger de boete. Deze wijziging is het gevolg van een aantal rechterlijke uitspraken.

Het ontbreken van een goede RI&E levert een boete van 4.500 euro op (dit was: 3.000 euro). De helft van de bedrijven heeft geen RI&E. Ook de boete voor het ontbreken van een plan van aanpak is verhoogd van 750 naar 3.000 euro.

Ongevallen voorkomen

De Inspectie SZW wil dat er ook meer aan het voorkomen van ongevallen wordt gedaan. Daarom worden bedrijven die de risico’s niet goed in kaart gebracht hebben, harder aangepakt.

Bedrijven die aan de slag willen met het bestrijden van risico’s op de werkvloer staan er niet alleen voor. Om de RI&E uit te voeren zijn veel gratis tools beschikbaar, die rekening houden met verschillende soorten werkzaamheden en bijbehorende risico’s. Een schilder loopt immers andere risico’s dan een vloerenlegger. Experts kunnen met hun kennis helpen bij het in kaart brengen van de risico’s en het kiezen van praktisch uitvoerbare maatregelen.

1 reactie op “Direct boete bij ontbreken RI&E

  1. Sjaak schreef:

    vaak en veelvuldig spreek men over een RI&E maar men vergeet dat daar ook de installaties onder vallen.
    een RI &E maken van de elektrische en gasinstallaties moet een onderdeel zijn van een totale RI&E.
    Ook in de Arbo-Wet is de eis opgenomen dat de werkgever voor veilige installaties moet zorgen maw een RI&E met de nodige inspecties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.