fbpx
Nieuws

Gevelmonding houtkachel in de ban

De herziene norm voor gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-1, is gepubliceerd. Deze norm heeft betrekking op gebouwgebonden systemen met een belasting tot 130 kW. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar deze norm.

De belangrijkste wijziging in de norm is de verduidelijking en aanscherping van de regels omtrent houtgestookte installaties. Voorheen omschreef de norm niet voldoende duidelijk dat geveluitmondingen voor houtgestookte toestellen verboden zijn. Wat als gevolg had dat met regelmaat uitmondingen door de gevel werden aangebracht. Dat verbod is nu wel expliciet vernoemd in de NEN 2757-1. Ook is de norm aangescherpt voor wat betreft de bovendakse uitmonding. Het is niet meer voldoende om de uitmonding in het dakvlak alleen hoger dan de goot te plaatsen; met de nieuwe norm is het nu verplicht om de uitmonding in zgn. vrije uitmondingsgebied te laten uitkomen. Dat betekent dat een schoorsteenpijp altijd boven de nok van het dak moet uitkomen.

Uitmondingen onder balkons

Geveluitmondingen van rookgasafvoeren onder balkons in gestapelde bouw zijn met de publicatie van de nieuwe norm verboden. Dit vanwege de hinder die de rookgassen kunnen veroorzaken voor de omgeving. Ook wordt met het verbod het risico op ijspegelvorming, pluimvorming en recirculatiegedrag via de luchttoevoer tegen gegaan. Wel zijn er regels voor geveluitmondingen aan de galerij-zijde. Omdat het hier gaat om een verkeersruimte, staat de NEN 2757-1 daar wel rookgasafvoeren toe.

Bouwbesluit 2012

Op dit moment verwijst het Bouwbesluit 2012 nog naar de vorige versie van NEN 2757-1. Mede vanwege de aanscherping van de eisen rondom houtgestookte installaties is het advies om vanaf nu direct de nieuwe versie te hanteren. Voor grotere installaties bestaat NEN 2757-2. Daarvoor is ook een herziening in voorbereiding.

Wat is er gewijzigd

De belangrijkste wijzigingen in de NEN 2757-1 ten opzichte van de versie van 2011 zijn:

 • Onderwerp en toepassingsgebied (hoofdstuk 1) zijn herschreven en aangevuld met een tabel om meer duidelijkheid te verschaffen.
 • De bepalingsmethode in 5.3, voor de richting van de stroming in voorzieningen voor de afvoer van rookgas voor mechanische afvoer via een ventilator buiten het toestel, is sterk ingekort met een verwijzing naar hoofdstuk 7.
 • Het begrip hinder is in hoofdstuk 6 nader uitgewerkt en de toegelaten plaats voor een uitmonding is duidelijker geregeld en aangescherpt. Zo is een uitmonding onder een balkonvloer in gestapelde bouw niet meer toegestaan.
 • Voor installaties met brandstoffen anders dan gas is de uitmonding altijd in het zgn. vrije uitmondingsgebied.
 • Hoofdstuk 7, met de omvangrijke bepalingsmethoden voor de capaciteit, is sterk ingekort door verwijzing naar de relevante Europese normen.
 • Hoofdstuk 8, met de berekeningsmethode voor de verdunningsfactor, is aangepast door de figuren voor de verschillende situaties direct bij de beschrijvingen daarvan te plaatsen in plaats van in een grote tabel.
 • De bijlagen C, D en E zijn vervallen.

Naast deze norm en enkele andere normen die van belang zijn voor gasinstallaties, bestaat er de bekende NPR 3378 serie ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties’. Deze normen en delen van de NPR maken deel uit van de webtool ‘Werken-met-NPR-3378‘. Een aantal delen uit deze NPR 3378-serie geeft toelichting en voorbeelden voor rookgasafvoersystemen voor gasgestookte installaties. De betreffende delen 60 en 61 zullen nog op de gewijzigde norm worden aangepast.

Voor toelichting op installaties voor andere brandstoffen en voor zgn ‘Custom built RGA’ zijn aparte praktijkrichtlijnen in voorbereiding.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Installaties voor verbrandingstoestellen’ houdt zich bezig met normalisatie op het gebied van; brandstofleidingen (in gebouwen), opstelplaatsen van verbrandingstoestellen, stookruimten, verbrandingsluchttoevoer en rookgasafvoer en industriële verbrandingsinstallaties, gerelateerd aan o.a. de bouwregelgeving. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar bi@nen.nl.

17 reacties op “Gevelmonding houtkachel in de ban

 1. Koos van Os schreef:

  Wij hebben een WTW installatie als de buren de open haard stookt dan zitten wij in stank, en je kan er niets tegen doen. Het wordt tijd dat dit probleem aan gepakt wordt. Je woont een maal veel te dicht op elkander. En er zijn zijn zo velen die dit probleem hebben.

  • Bart schreef:

   Het grootste probleem is dat mensen niet kunnen stoken. Hier hetzelfde probleem, verkeerd aangesloten kachel, te lage schoorsteen, te nat hout, te snel opstoken met als gevolg dat de hele buurt blauw staat.

   De branche verwacht met een jaar of vijf een algeheel stook verbod dankzij dit soort prutsers, helaas.

  • g van dijk schreef:

   hoi koos warmtepomp installatie moet tegen opgetreden worden
   wat onze buren door een prutser op hun dak en in hun huis geplaatst hebben
   noopt naar een jaar bekvechten met de gemeente [ze doen gewoon niets]
   ons maar te verhuizen wij wonen hier al 40 jaar!!!

  • Vledderveen dr schreef:

   Nou en of maar strakke regels graag. De allesbrander en zelfs veropen olie kachel van onze niet te sturen buren geven ons en de buurt al 20 jaar een enorme srank overlast.
   We krijgen mede hierdoor wel een lagere WOZ waarde.
   Een pellet kachel kan overlast geven maar bovenstaande problemen zijn vele malen gevaarlijker maar niet met goede wil op te lossen.

 2. Gerard Campschreur schreef:

  IK zit met hetzelfde probleem. Via een schakelklok gaat mijn WTW aan om 01.00 uur en uit om 08.00 uur. De WTW is dus een dure nutteloze installatie geworden.

 3. Koen schreef:

  Kan de aanzuig niet naar een andere plaats afgeleid worden zodanig je de hinder (meestal enkel bij het aansteken van de haard) kan beperken of zelfs geheel kan oplossen… ?

 4. Pennings schreef:

  Mooi, maar al die houtkachels onder terrasoverkappingen dan? Die geven net zoveel overlast. Typisch weer een maatregel waar niet over nagedacht is. De overeheid in zijn ivoren toren dus.

 5. Albert schreef:

  Verbied houtkachels, de rook staat zelfs in onze slaapkamer.

 6. Pietje schreef:

  Ik denk dat je dan wel onderscheid moe maken voor verschillende gebieden. Stedelijk gebied verschilt erg ten opzichten van buiten gebied. Daar moet je in de norm wel rekening mee houden.
  Hier stook veel mensen hout omdat ze alleen een propaan tank hebben. Er ligt geen gas. Als ik veel snoeihout heb doe ik een melding en kan ik 2x per jaar alles in het veld opstoken. Zolang de weg niet teveel last heeft is het toegestaan.
  Zoals opgemerkt stoken veel mensen verkeert, maar daar gaat een norm niet van uit. Met je auto is het ook de bedoeling dat je je aan de maximum snelheid houdt, maar om vanwege de te hard rijders auto rijden te verbieden is natuurlijk geen oplossing.
  En vuurkorven zijn natuurlijk incidenteel. Dan moeten we ook de BBQ (zelfs elektrisch) verbieden want vlees cremeren stinkt ook. Dicht op elkaar wonen geeft natuurlijk wel eens overlast, maar dat weet je als je in een stad gaat wonen. Ik ruim de boerenbedrijven ook als de wind verkeert staat, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

 7. Driek schreef:

  Onze buren hebben hun pelletkachelpijp in de gevel laten plaatsen. Gevolg is dat wij als buren niet alleen in de stank zitten, maar ook alle fijnstof inademen. Onze ramen moeten wij dichthouden. Wij hebben al maanden last van keelklachten duizeligheid en hoofdpijn. Opgesloten in ons eigen huis, omdat buren pellets stoken goedkoper vinden dan de CV ketel hoger zetten. Om de ernst van de situatie duidelijk te maken en als gebaar van goede wil, hebben wij zelfs aangeboden om bij te dragen in de hogere gasrekening als zij stoppen met het stoken van pellets via de gevel afvoer. En wat zegt de buurman: ‘ Dan gaan jullie toch verhuizen’.

  • g van dijk schreef:

   hoi driek onze buren hebben een warmte pomp installatie en mijn KNO
   arts adviseert dat ik beter maar kan verhuizen ongelofelijk

 8. Vledderveen dr schreef:

  Nou en of maar strakke regels graag. De allesbrander en zelfs veropen olie kachel van onze niet te sturen buren geven ons en de buurt al 20 jaar een enorme srank overlast.
  We krijgen mede hierdoor wel een lagere WOZ waarde.
  Een pellet kachel kan overlast geven maar bovenstaande problemen zijn vele malen gevaarlijker maar niet met goede wil op te lossen.

 9. Jans schreef:

  Wat erg allemaal, Vooral dat voorval van Vledderveen. Fijn stof, rook, giftige damp vanuit een open verbranding in deze mate is onmenselijk en niet van deze tijd.
  Je buren een voorstel doen om meet te betalen aan de energierekening wanneer deze stoppen met stoken werkt ook al niet las ik. Waar gaat dit heen.. verhuizen bij copd geeft je meer lucht. Strengere regels, JA GRAAG..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.