fbpx
Nieuws

Ventilatie in nieuwbouw vaak niet op orde

9

Het ventilatiesysteem van de meeste nieuwbouwwoningen in Nederland is niet op orde. Dat staat in het rapport Gezonde Binnenlucht, uitgevoerd door TNO, in opdracht van Longfonds, Philips, Royal Haskoning DHV en ABN Amro.

Vooral in Nederlandse slaapkamers is de ventilatie vaak niet goed. Het gebrek aan goede ventilatie kan leiden tot slaapverstoring en een productiviteitsverlies tot maximaal 3 procent op de volgende dag. Om deze problemen aan te kunnen pakken, vergt vaak een installatietechnische aanpassing.

Op gas koken

Koken op gas is niet erg bevorderlijk voor het binnenklimaat. Volgens de World Health Organisation (WHO) worden er 20 procent meer luchtwegklachten bij kinderen gemeten dan wanneer er niet op gas gekookt wordt. Met name in luchtdichte woningen waar te weinig geventileerd wordt, is koken op gas een punt van zorg. Dit komt doordat in Nederland 50 procent van de verkochte afzuigkappen als recirculatieafzuigkap wordt verkocht. Na enkele weken verliest het koolfilter zijn efficiëntie en vangt het nog maar 20 procent van de lucht af. Vanuit gezondheidsoogpunt wordt daarom ook aanbevolen om elektrisch te koken.

Scholen

Niet alleen op de badkamer is de ventilatie onder de maat. Uit het onderzoek blijkt dat op 80 procent van de Nederlandse scholen de ventilatie niet op orde is. Wanneer de ventilatie met 1 l/s per leerling wordt verhoogd, verbeteren de leerprestaties met zo’n 3 procent. Ook leidt een verhoging van de hoeveel CO2 (het gebrek aan ventilatie) tot een verhoging van het ziekteverzuim met 0,5 tot 0,9 procent. Of er ook een relatie is tussen het ventilatiedebiet en de afwezigheid van leraren, moet nog verder worden onderzocht.

Lees hier het gehele rapport.

9 reacties op “Ventilatie in nieuwbouw vaak niet op orde

 1. Patrick Storcken schreef:

  Breman Woningbeheer Zuid bellen!!!

 2. Gijs schreef:

  Is het zo slecht gesteld met de binnenlucht? Dat er niet al lang groot alarm wordt geslagen.

 3. sietze schreef:

  ik heb het laten meten en reinigen door syyo zeer deskundig en net werk top alles functioneerd weer optimaal

 4. Angélique schreef:

  Kan ik de woningbouw hiervoor bellen en zijn ze dan ook verplicht om dit na te kijken?

 5. Gerald schreef:

  Voor alle ventilatie problemen in huis adviseer ik de bedrijven Tip Top ventilatie, Ventilatie Flevoland of Ventilatie Utrecht deze 3 bedrijven zijn 100 procent gespecialiseerd in het onderhoud en verbeteren van mechanische ventilatie systemen .
  En ook al jarenlang een begrip in Nederland wij hebben ook samen met onze 25 buren al een aantal jaren een servicecontract bij Ventilatie Flevoland lopen zeker een aanrader.

  Familie en vrienden van ons zitten bij Ventilatie Utrecht en Tip Top ventilatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.