fbpx
Nieuws
Gezondheidsrisico lage warmwatertemperatuur'

Het verlagen van de minimumtemperatuur voor warm tapwater in collectieve drinkwaterinstallaties zou kunnen leiden tot ongezonde situaties.

 

 

Volgens installateurskoepel Uneto-VNI kan het verlagen van de wettelijk vastgestelde minimumtemperatuur uit het oogpunt van energiebesparing, een maatregel die de Tweede Kamer morgen bespreekt, leiden tot snellere bacteriegroei en dus gezondheidsproblemen. De brancheorganisatie roept de overheid daarom op zorgvuldig onderzoek te doen naar de volksgezondheidseffecten voordat zij een definitief besluit over temperatuurverlaging neemt. Morgen bespreekt de Tweede Kamer een mogelijke verlaging van de warmwatertemperatuur in appartementencomplexen en gebouwen. Met deze maatregel wil de overheid het energieverbruik in gebouwen terugdringen. Op dit moment schrijft de wet voor dat de temperatuur aan de tappunten van een collectief leidingnet nog 60 graden Celsius moet bedragen. Dit zou wellicht verlaagd worden naar 50 graden Celsius.

 

Bacterievorming

Volgens Uneto-VNI biedt het plan van de overheid onvoldoende waarborgen voor de volksgezondheid. De installateursvereniging wijst erop dat de overheid alleen rekening heeft gehouden met legionallapreventie, maar niet met het voorkomen van groei van andere bacteriën. Die kunnen echter ook leiden tot infecties en ziekten. Verder waarschuwt de belangenvereniging voor achteruitgang van de geur, kleur en smaak van het drinkwater. De overheid stelt namelijk voor om het water in de collectieve leidingwaterinstallaties minder frequent te laten doorspoelen. Hierdoor blijft ‘oud’ water langer in de leidingen aanwezig. Specialist Sanitairtechniek Eric van der Blom van Uneto-VNI: “Wij zijn groot voorstander van elke maatregel die leidt tot verdere energiebesparing. Maar maatregelen mogen nooit nadelige consequenties hebben voor de volksgezondheid.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.