Glaswolfabriek Isover heeft een nieuwe oven in gebruik genomen waarin het isolatiemateriaal geproduceerd wordt. Het bijzondere is dat deze voor de helft gevoed wordt met elektriciteit.
Het is de eerste hybride glasoven ter wereld, claimt Isover, dat onderdeel uitmaakt van het wereldwijd actieve concern Saint-Gobain. Het concern wil in 2050 een CO2-neutrale organisatie zijn. “Ik ben trots dat we deze eerste en belangrijke stap nu hebben gezet.” Aldus Mark Rippens, Fabrieksdirecteur Isover Nederland.
De fabriek in Etten-Leur wil op een meer duurzame manier haar glaswol produceren. Met de nieuwe oven wordt het gasverbruik gehalveerd en daalt het totale energieverbruik met ruim een kwart. Na een voorbereiding van ruim 4 jaar en een intensieve verbouwperiode van tweeëneenhalve maand draait het kloppende hart van de fabriek weer op volle toeren.
De oven haalt de helft van de verwarmingscapaciteit uit elektriciteit middels elektroden. In de resterende warmtebehoefte wordt voorzien door gas in combinatie met pure zuurstof. De zuurstof is afkomstig van een zuurstofinstallatie die tevens nieuw op het fabrieksterrein in Etten-Leur is gerealiseerd. De oven in Etten-Leur is de eerste hybride oven: andere fabrieken van Saint-Gobain zullen snel volgen.
CO2-besparing
De hybride oven is een milieuvriendelijkere variant van zijn voorganger die volledig met gas werd verwarmd. Door de vervanging van de oven boekt Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain, belangrijke resultaten. Een vermindering van het gasverbruik van 55%, een algehele daling van het energieverbruik van 26%, een vermindering van de CO2-uitstoot van de fabriek met 20% gedurende de eerste tien jaar. Een vermindering van de CO2-uitstoot van de oven met 55% gedurende de eerste tien jaar.