fbpx
Nieuws

Groepsverblijf offgrid met pelletketel

Groepsverblijf Nieuw Leven op Texel is volledig zelfvoorzienend geworden met een micro-wkk pelletketel. Het toestel voorziet de groepsaccommodatie van warmte en stroom.

De pelletketel van het Oostenrijkse Ökofen, geleverd door importeur PEL Energie uit Heerhugowaard en geïnstalleerd door IBS Texel, zorgt ervoor dat de boerderij als eerste groepsaccommodatie van Europa volledig onafhankelijk van gas en stroom kan functioneren. Het bedrijf Nieuw Leven Texel heeft de primeur van de eerste Okofen E-Max micro WKK pelletketel van Nederland. Deze ketel met warmtekrachtkoppeling (wkk) kan 50 kW warmte maken met 4,5 kW groene stroom. Naast deze installatie krijgt het gebouw een pakket van 100 pv-panelen van 300 Wp in combinatie met een accupakket dat als noodstroomvoorziening dient, en piekvraag opvangt voor momenten dat zonne-energie en pelletketel niet beschikbaar zijn.

Stirlingmotor

De combinatie van de stroomopwekkende micro-WKK met de pv panelen en de batterijen zorgen ervoor dat er steeds warmte en stroom is en dit het hele jaar door. In de zomer zorgt de zon voor voldoende elektriciteit, in de zomer en winter zorgt de ÖkoFEN E-Max voor de verwarming van de ruimtes en het sanitaire warm water, dat in buffervaten wordt opgeslagen. De pelletketel is uitgerust met een Stirling-unit. Deze motor zet warmte om in beweging en deze beweging wordt op zijn beurt omgezet in elektriciteit. De Stirlingunit is een mono-cilinder warmeluchtmotor en is onderhoudsvrij.

In de groepsaccommodatie Nieuw Leven kunnen gezelschappen tot 36 personen verblijven. Bekijk hier foto’s van de bouw.

6 reacties op “Groepsverblijf offgrid met pelletketel

 1. Adriaan schreef:

  Mooie oplossing, maar hoe milieubelastend is het stoken van pellets eigenlijk?

  Enne… Texel, waait het daar niet relatief vaak? Waarom geen windmolens d’r bij geplaatst?

 2. Paul Bijvoet schreef:

  Pellets voor kleine decentrale pellet installaties komen hoofdzakelijk van afvalbuit hout zagerijen van Benelux, Duitsland en oostblok. Het is afval, en dus prachtig als hoogwaardige brandstof in te zetten. Daarnaast maakt de ketel warmte en stroom op verzoek, en niet alleen als de wind waait. Hierdoor kan je dus offgrid realiseren. Met wind gaat dat gewoon niet, realistisch gezien. Daarnaast zie jenop texel geen windmolens, met een reden natuurlijk. Denk aan toerisme en horizon vervuiling.

 3. Henk schreef:

  Mooie gedachte dat de pellets afkomstig zijn van afvalhout uit de omgeving. Maar waar komen die verhalen dan vandaan dat er scheepsladingen vol pellets uit Amerika en Canada komen, die hier verhandeld worden… Zijn wij hier met een mooie gadchte duurzaam de grote bossen aan het opstoken?!

 4. Paul Bijvoet schreef:

  Dat is een zeer goede en kritische vraag, deze Amerikaanse pellets zijn door de overheid met subsidie gekocht voor bijstook van biomassa in kolencentrales, en dat is een schande. Deze pellets zijn niet gecertificeerd en dus niet geschikt voor onze kleine decentrale pellet installaties.

  Dus ja, er komen pellets uit Amerika, deze worden ingezet voor “groene stroom” voor All electric gek Nederland. Warmtepompen bijvoorbeeld, stimuleren biomassa bijstook vanwege de absurde CO2 uitstoot van kolenstroom.

 5. Adriaan Keij schreef:

  Okay, de herkomst is dus dubieus… Hoe milieubelastend is het stoken van pellets? Wat komt er uit de schoorsteen? Uit de aslade? Is er écht nix beters?

 6. Paul bijvoet schreef:

  Pellets zijn absoluut niet dubieus, ze zijn volledig gecertificeerd met duurzaamheid aspecten ingebouwd omtrent herkomst en hernieuwbaarheid. Verder zijn de assen vergelijkbaar met het as dat ontstaat in een bos na een bosbrand, prachtige en schone bemesting. De hoeveelheid as, overigens, uit hourpellets ligt op uitzonderlijk laag niveau. Hierdoor zijn emissies uit en hoogwaardige installatie niet noemenswaardig een factor te noemen voor een schoon lucht klimaat. Maar als u een energie bron leed die geen uitstoot, emissie of belasting creëert, dan ben ik daar zeer benieuwd naar. Naar onze weten zijn pellet installaties momenteel de schoonste en duurzaamste warmtebron te vinden in hedendaagse installatietechniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.