fbpx
Nieuws

Stadswarmtenet in Amsterdam-Noord dichtbij

Nuon en AEB Amsterdam (Afval Energie Bedrijf Amsterdam) werken samen aan een 16 kilometer lange warmtetransportleiding ‘Noorderwarmte’ om Amsterdam Noord van stadswarmte te voorzien. Met een spectaculaire boring onder het Noordzeekanaal raakt de aansluiting van Amsterdam Noord op het regionale warmtenet in 2016 deze week in een stroomversnelling.
Zes hijskranen hielden vlak naast de Tweede Coentunnel een 800 meter lange leiding in de lucht. Vervolgens werd de leiding tijdens een acht uur durende operatie onder de drukke vaarroute van het Noordzeekanaal door een boorgat, op 40 meter diepte, getrokken. De boringen veroorzaakten geen hinder voor het verkeer door de tunnel en over het kanaal

Het is de eerste fase van een cruciale boring die plaatsvindt in het kader van de aanleg van een stadswarmtenet in Amsterdam Noord. Met de twee leidingen ontstaat een aan- en afvoerroute voor het warmtenet tussen AEB Amsterdam en Amsterdam Noord.

Langlopende ambitie

Het netwerk voor stadswarmte in Amsterdam Noord is eind 2016 volledig operationeel. Dan kunnen direct 4.000 woningen gebruik maken van de restwarmte die AEB Amsterdam levert voor verwarming en warm tapwater. Op dit moment heeft het warmtenet ongeveer 2.500 aansluitingen in het stadsdeel.

In 2008 ondertekenden Nuon, de gemeente Amsterdam en een aantal projectontwikkelaars een overeenkomst om de aansluiting van 15.000 woningen (of bedrijfspanden) in Amsterdam-Noord op het warmtenet te realiseren. Daarom worden alle nieuwbouwprojecten in het stadsdeel voorzien van stadswarmte. De verwachting is dat in 2030 zo’n 20.000 woningen zijn aangesloten. De warmte is afkomstig van een warmtekrachtcentrale in Diemen en van AEB Amsterdam, waar warmte wordt geproduceerd door onder meer afvalverbranders en rioolzuiveringsinstallaties. Daarnaast levert een aantal kleine bedrijven overcapaciteit uit biomassa aan het net. Stadswarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met 70 tot 80 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.