fbpx
Nieuws

Thermostaat levert energierapport

Gebruikers van de slimme wifi-thermostaat Thermosmart, kunnen de beschikking krijgen over verbruikscijfers via een energierapport. Deze data wordt uit de OpenTherm-communicatie tussen thermostaat en verwarmingstoestel gehaald.

Met het energierapport krijgen de gebruikers van de thermostaat inzicht in het relatieve gasverbruik van hun cv-ketel. Thermosmart wisselt data uit met de cv-ketel via OpenTherm, een geavanceerde manier van communicatie. In deze data wordt, onder andere, aangegeven of de CV-ketel brandt voor het verwarmen van tapwater of het verwarmen van de woning. Bovendien blijkt uit de gegevens op welk modulatie niveau de ketel brandt. Op basis van deze gegevens kan Thermosmart aangeven waar gas voor gebruikt is.

Thermosmart in zee met Ketelplan.nlVoor een gemiddeld huishouden geldt dat het grootste deel, zo’n 60%, van de energierekening opgaat aan gasverbruik. Daarvan gaat wordt 5% voor koken, 20% voor het verwarmen van water en 75% voor het verwarmen van de woning gebruikt. Ondanks dat Thermosmart alleen gegevens van de cv-ketel heeft, geeft de rapportage inzicht in 95% van het gasgebruik en ruim 50% van de energierekening.

3 reacties op “Thermostaat levert energierapport

 1. H. Bouwman schreef:

  Past in de huidige ontwikkeling van smart thermostaten. Persoonlijk gebruik ik al ruim 2 jaar de Nefit ModuLine Easy die deze functie gasverbruik ook in zich heeft.
  De OpenTherm Communicatie is een door Honeywell geïntroduceerd protocol tussen thermostaat en (diverse merken) cv ketels. Bij keuze nieuwe ketel altijd belangrijk te checken of deze een OT aansluiting heeft.

 2. Marck schreef:

  Oké, en hoe krijg ik dan een zgn. energierapport? Wat moet ik daarvoor doen?

  • H. Bouwman schreef:

   De Nefit Easy APP downloaden waarna je in het menu, na verbinding te hebben gemaakt met de thermostaat, de stooktijden kunt instellen en in grafische vorm het gasverbruik van de ketel kunt uitlezen. De thermostaat meet het werkelijke gasverbruik van de ketel, dus niet van koken of andere apparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.