fbpx
Nieuws

Liander twijfelt over vervanging gasleidingen

Netbeheerder Liander twijfelt of het in de toekomst nog moet investeren in de vervanging van verouderde gasleidingen. Dat zegt Liander-directeur asset management Daan Schut tegen dagblad De Gelderlander. Liander is voor 5,6 miljoen klanten verantwoordelijk voor het gas en stroom-net.

‘cv-ketel verdwijnt’

Schut voorspelt dat gas over enige tijd niet meer tot aan de woning komt en dat de cv-ketel, geiser en gasfornuis daardoor op termijn verdwijnen uit huis. “Als we van de CO2 uitstoot af willen, zoals besproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben nu als maatschappij een keuze. Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt”, zegt Schut.

Stroomnet verzwaren

Volgens hem kunnen de woningen in de toekomst verwarmd worden via restwarmte van afvalcentrales, warmtepompen, warmte- en koudeopslag en aardwarmte. Als de gasnetten worden afgesloten zal Liander het stroomnet verzwaren, gezien het toenemende stroomgebruik in woningen.

Miljarden

In Nederland zijn 7 miljoen huishoudens aangesloten op een 135 kilometer lang gasnet, dat grotendeels is aangelegd tussen 1960 en 1990. De gemiddelde levensduur van een gasnet is 45 jaar. Een totale vervanging van het gasnet loopt in de miljarden euro’s.

5 reacties op “Liander twijfelt over vervanging gasleidingen

  1. Marco Kessen schreef:

    Hoe zit het dan met de veiligheid van de gasnetten tussen 2020 en 2050, ik neem aan dat de vervanging niet voor niets gepland is.
    Is men van plan dan te wachten met vervangen en risico te lopen ?
    Daarnaast moet inderdaad het stroomnetwerk verzwaard worden, oa te denken aan overcapaciteit pv cellen in de toekomst en terug voeden aan het net, LED techniek DC belast met cos het netwerk.
    Mogelijk nu al woningen AC DC maken of straat verlichting opnemen in DC netwerk.
    Al met al ideen genoeg maar welke richting gaan we met zijn alle op?

  2. De ervaring leert ons veel:
    Bij vermindering van gasverbruik: vervanging van gasleiding langzaam afbouwen.
    Maar bij nog steeds voortdurende gasverbruik: individuelen (kleine verbruikers) kunnen beter grotere gasflessen nemen.
    Dus mijn visie: Liander hoeft verder niet meer te twijfelen, wat nodige vervanging betreft.

  3. Nilles schreef:

    Geachte heer Schut,
    Uw idee om het gasnet niet langer tot aan (bestaande) woningen te brengen lijkt mij bijzonder slecht.
    Hierbij wordt te weinig rekening gehouden met bestaande gebruikers van gasgestookte toestellen zoals: HR-ketel,gasfornuis, gas-WP,gas-brandstofcel,micro-wk, micro-gasturbine,enz.
    Veel installaties in bestaande woningen zijn HT-verwarmings-systemen, die vooral in monumentale panden, niet zomaar vervangen kunnen worden door LT-electrische verwarming.
    De energie-transitie is net begonnen en gaat nog honderd(100) jaar duren.
    Een van de ontwikkelingen daarin is een “SMART”-electriciteitsnet, met positieve effecten, echter ook de nodige negatieve effecten. Met grote vreze,vrees ik een toename van het aantal storingen (electriciteits-uitval)alsmde de duur van die storingen.
    De betruowbaarheid van de gasvoorziening in dit land heeft zich over vele tientallen jaren bewezen.
    Derhalve: handhaaf en onderhoud het bestaande gasnet goed!

  4. Daan schreef:

    7.000.000 aansluitingen op 135 km gasleiding; dat zijn er wel heel veel. Omgerekend is dat een aansluiting om de 1,9 cm.

  5. j.a.kok schreef:

    Leuk verhaal van achter het bureau. Net zoals het politieke verhaal en de enthousiaste installateurs die het graag komen installeren compleet voorbijgaand aan de praktijk. Vele bestaande huizen kunnen niet zonder gasnetwerk. Of dit nu aardgas, bijgemengd aardgas of volledig waterstofgas is. Vele bestaande huizen zijn onvoldoende na te isoleren (of je moet er een complete nieuwe schil ombouwen) om uitsluitend met een warmtepomp te kunnen verwarmen. Naast de zeer hoge kosten zijn er vergunningsproblemen (in natuurgebieden) en (milieu)technische problemen zoals ruimtegebrek (oa waterreservoir) geluid van de installaties, buiten aanzien, etc. Als we van het gas af gaan gaat Liander het E netwerk verzwaren. Andersom lijkt mij een must. En vergeet dan niet er vele E opwekkingsinstallaties in NL bij te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.