fbpx
Nieuws

Het jaar in vakbladcovers

Het einde van 2017 nadert, en de tijd van de lijstjes breekt aan. En dat doet Installatie.nl traditiegetrouw aan de hand van de 2017-covers van ons papieren zusje Installatie en Sanitair.

Allereerst is er natuurlijk de techniek: de trend naar duurzaam krijgt nog meer voet aan de grond en dat heeft veel gevolgen. De warmtepomp rukt verder op als alternatief voor de cv-ketel. De standaard aansluiting op gas voor de nieuwbouw verdwijnt en onder invloed van de ISDE-subsidie gaat de warmtepomp qua omzetwaarde zelfs het HR-toestel voorbij. Steeds meer ’traditionele’ installateurs maken kennis met de techniek en daar deden we verslag van. Maar daaraan gekoppeld betekent ook dat afgiftesystemen en ventilatiesystemen onder de aandacht komen. Afgifte op lagere temperaturen en de ventilatie-wtw die bijna een onmisbare schakel wordt in de toekomstige regelgeving voor de nieuwbouw. Maar ook: hoe slaan we straks energie op? Dit jaar werden ook nog 400.000 ketels verkocht; vakkundig onderhoud hiervan staat nog steeds onder druk; op de vakbeurzen veel nieuwe digitale tools voor beheer op afstand.

En wat nog meer?

Ook het installatiebedrijf verandert organisatorisch, dat ervoer de nieuwe branchevoorzitter Doekle Terpstra toen Installatie en Sanitair hem meenam voor een bijzonder welkomstinterview begin dit jaar. Sowieso veel installateurs in transitie in de afgelopen jaargang van het vakblad; bedrijven ‘vinden zichzelf opnieuw uit’, herpositioneren zich na de crisisjaren, of ontwikkelen een nieuwe strategie op basis van de markttrends. Een interessante serie die we in ons magazine voort blijven zetten.

Installatie.nl en Installatie en Sanitair schreven veel over vakbeurzen en groothandelsevents, met als hoogtepunt in 2017 de ISH, ’s werelds grootste installatievakbeurs. De installateur staat ook in 2018, op de eigen VSK, veel te wachten op het gebied van warmtepompen en digitalisering van het vak. Beheer op afstand, slimme onderhoudsapps, sensoren en data worden nieuwe gereedschappen van de branche.

2017 was het jaar dat de branche zich definitief oprichtte uit de crisis. Vakwerk mag weer gezien worden, dat toonden we in overvloed in ons blad. Daaraan gekoppeld het grootste zorgenpunt: het tekort aan mensen. Bijna alle installateurs die we interviewden, zien dit als de belangrijkste uitdaging om het kwaliteitsniveau op peil te houden.

Mensen zijn het grote goud

Wie door de vakbladcovers scrollt, zien vooral ook veel installateurs. Want het vak blijft, in al haar moderne ontwikkelingen, vooral ook mensenwerk. Zijn werkzaamheden, zijn uitdagingen, zijn bijzondere projecten, zijn strategie, zijn vaktrots; het installatiebedrijf in volle glorie. Net als de sector, beweegt ook Installatie en Sanitair en Installatie.nl mee met de laatste trends. Tips of suggesties voor ons? Meld het via installatiesanitair@eisma.nl.

Hieronder een foto-overzicht van alle covers van het afgelopen jaar. Redactie, verkoop en marketingteam wensen u, uw collega’s en uw naasten, alvast fijne feestdagen en alle geluk en gezondheid voor 2018 toe.

2 reacties op “Het jaar in vakbladcovers

  1. Nico schreef:

    Hele fijne dagen allemaal en veel inspiratie,
    Vraag me alleen af waarom bedrijf in beeld tot mei is weergegeven zijn er geen bedrijven welke meer een interview willen geven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.