fbpx
Nieuws

Nieuwe norm verkleint brandgevaar

Vanaf 1 januari 2018 is er een nieuwe standaard om de brandveiligheid van elektrische installaties te controleren. De controlemethodiek, NTA 8220, laat zien wat er gecontroleerd moet worden en hoe dat moet gebeuren. Kortsluiting veroorzaakt een aanzienlijk deel van de branden in bedrijfsgebouwen. Diverse verzekeraars stellen bij het afsluiten van een brandverzekering voortaan al een inspectie volgens NTA 8220 als voorwaarde.

Einde discussie

Bedrijfsbranden richten ieder jaar voor miljoenen euro’s schade aan. Afgelopen zomer gingen onder meer enkele stallen in vlammen op, waarbij veel dieren omkwamen. Ondeugdelijke elektrische installaties zijn een belangrijke oorzaak van zulke branden. Een methodiek die zich specifiek richt op de brandveiligheid in elektrische installaties én de aangesloten toestellen was tot nu toe niet beschikbaar.

Uneto-VNI heeft daarom samen met het Verbond van Verzekeraars en I-keur een nieuwe standaard ontwikkeld. Omdat installateurs, inspecteurs en verzekeraars nauw hebben samengewerkt bij de totstandkoming, zal NTA 8220 voor duidelijkheid zorgen en een eind maken aan veel discussies. De methodiek gaat alléén over brandgevaar. Risico’s als persoonlijke veiligheid, gezondheid, welzijn of bedrijfscontinuïteit zijn er niet in opgenomen.

Controles belangrijk

Regelmatige inspecties zijn een belangrijk onderwerp in de nieuwe controlemethodiek. Uit eerder onderzoek van verzekeraars bleek dat minder dan de helft van de bedrijven de elektrische installatie regelmatig laat nakijken. Verzekeraars denken dat zulke controles de totale schade als gevolg van branden met 40 procent kan verminderen. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen wordt een inspectie volgens NTA 8220 binnenkort een voorwaarde voor het afsluiten van een brandverzekering.

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft NTA 8220 vastgelegd in Nederlands Technische afspraken (NTA). De details van de controlemethodiek zijn te vinden op de website van het NEN.

1 reactie op “Nieuwe norm verkleint brandgevaar

  1. Ijsbrandt schreef:

    Dat minder dan de helft van de bedrijven de elektrische installatie laat nakijken, is best wel verontrustend. Ik hoop dat de nieuwe standaard hier verbetering in aanbrengt. In de wereld van vandaag zou het zo moeten zijn dat in heel Europa dezelfde veiligheidsstandaard voor brandbeveiliging wordt gehanteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.