fbpx
Nieuws

Panda’s zitten er warmpjes bij

Volgende week komen ze: de twee Chinese reuzenpanda’s van Ouwehands Dierenpark. De Chinese dieren, Xing Ya en Wu Wen landen op 12 april Schiphol. In Ouwehands Dierenpark staat een stijlvol nieuwbouw verblijf klaar voor de dieren, dat door Instaan Installaties uit Arnhem voorzien is van installatietechniek.

De installaties, hier een uitgebreide beschrijving op onze site, moeten er voor zorgen dat Xing Ya en Wu Wen er warmpjes bij zitten. Het koeling en verwarming van pandaverblijf Pandasia, het bijbehorende restaurant, winkel en nachtverblijven worden verzorgd door lucht/water-warmtepompen en luchtinjectieslangen. Er is een kraamkamer voor nageslacht, maar ook een behoorlijke koelcel voor de bamboevoorraad van de dieren (100 kilo per dag) met een luchtvochtigheid van 90 procent, die seperaat met een warmtepomp wordt gekoeld. De bouw was een stevige, doch eervolle klus voor Instaan, vertelt directeur Bas Arends aan vakblad Installatie en Sanitair. Niet alleen werd het ontwerp in voorbereiding veelvuldig aangepast, in het project moesten ook taalkundige barrières genomen worden, omdat goed samengewerkt moest worden met Chinese vaklui, en het bouwwerk door Chinese autoriteiten moest worden goedgekeurd. Door gebruik te maken van lean-planning en BIM kwam het project uiteindelijk tot een goed einde.

Pandasia

China leent de twee reuzenpanda’s voor vijftien jaar uit aan Nederland. Ze werden in 2015 tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China symbolisch aan Nederland geschonken. Het gebied in Ouwehands dat ingericht is voor de reuzenpanda’s beslaat circa 9.000 vierkante meter, waarvan 3.400 vierkante meter is gereserveerd voor het verblijf. Het gebouw heeft een bijzondere Aziatische uitstraling.

Lees hier een artikel over de installatietechniek in Pandasia in ons dossier Verwarmen en Koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.