Ga naar hoofdinhoud

Mega-warmtepomp wint warmte uit rioolwater

Energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bouwen een warmtepomp die warmte wint uit rioolwater. De warmtepomp produceert uit de afvalwarmte warm water van 75 graden. Dit gaat naar het warmtenet voor Utrecht en Nieuwegein.

Met de komst van de warmtepomp vloeit de warmte niet meer weg, maar wordt de temperatuur van het water na zuivering verhoogd en geleverd aan het warmtenet. Om de warmtepomp aan te sluiten op het bestaande warmtenet, wordt een nieuwe warmteleiding van 600 meter lang aangelegd. Het afgekoelde restwater wordt afgevoerd naar de Vecht.

20.000 woningen

De warmtepomp heeft een elektrisch vermogen van 27 megawatt en levert voor elke kilowattuur elektriciteit die hij verbruikt gemiddeld 3,6 kilowattuur warmte aan het warmtenet. Daarmee dekt het gemiddeld 15 procent van de warmtevraag voor de afnemers in Utrecht en Nieuwegein. Dat is evenveel als de warmtevraag van circa 20.000 woningen. De warmtepomp wordt in 2023 in gebruik genomen, maar gaat niet volcontinu draaien.

De warmtepomp wordt gerealiseerd naast het pompgemaal op het terrein van de rioolwaterzuivering. De installatie bestaat uit een warmtepompgebouw en een buffervat voor de opslag van warm water. Zo kan de warmtepomp warmte bereiden als duurzame elektriciteit wel volop beschikbaar is, voor gebruik later op de dag.

https://www.youtube.com/watch?v=GDIwKVbu7HY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte