fbpx
Nieuws

Hygiëne in toiletten verbeterd

Na een aanzienlijke daling vorig jaar, is de hygiëne in toiletten dit jaar aanmerkelijk beter. Van de onderzochte 150 toiletten bleek 39 procent schoon. Vorig jaar was dat nog 27 procent. Toch houdt de Nederlander nog wel wat te wensen over. Er wordt nog steeds vaker een vervuild dan een schoon toilet getroffen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek 2017.

Vermijd de zitting

In openbare toiletten is 32 procent van de zittingen vervuild. De knop van de kraan is in een kwart van de gevallen verontreinigd. In 23 procent van de gevallen bleken de spoelknoppen ernstig besmet. De knop aan de binnenkant van de deur, in combinatie met het draaiknopje van het slot, was dit in 6 procent van de gevallen.

Horeca

Wie in het openbaar naar het toilet moet, kan beter naar een representatief hotel of restaurant gaan. Daar bleek 44 procent van het sanitair schoon. Nederlanders kunnen ook uitwijken naar een ziekenhuis of een dokterspraktijk, want ook de zorg scoorde met 44 procent goed. Openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations scoorden 35 procent schoon. De warenhuizen en bouwmarkten sluiten de rij met 28 procent schone toiletten.

De damestoiletten waren met 53 procent goed (in 2016: 41 procent) een stuk schoner. Het percentage schoon steeg bij de heren van 25 naar 35 procent.

Schoonste toilet

Bij Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp troffen de onderzoekers het schoonste toilet van Nederland aan. Dat er maar één bacteriekolonie werd gevonden, is niet geheel toevallig. Hans Rijsbergen, teamleider schoonmaak & textiel: “In de openbare ruimtes van het ziekenhuis, dichtbij de ingang, maken we maar liefst vijf keer per dag schoon. Dat is namelijk het visitekaartje van het ziekenhuis.

Walter van der Wilt, RVE-manager servicecentrum Hoteldiensten: “De schoonmaker is bij ons minstens zo belangrijk als de chirurg. Als het niet schoon is, kan de chirurg niet opereren. Dat belang mogen we nog wel eens vaker naar voren brengen. Daarom zijn we ook blij met deze erkenning.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.