fbpx
Nieuws

De Europese koel-, klimaat- en warmtepompindustrie, vertegenwoordigd door EPEE, en drie verenigingen op het gebied van verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling, EFCTC, AREA en ADC3R, pleiten voor een betere handhaving van de Europese F-gassenverordening. Ze roepen daarbij op alleen koelmiddelen te kopen van gerenommeerde bronnen. ‘”Illegaal geïmporteerd koelmiddel kan een groot risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van installateurs. Ook kan het de betrouwbaarheid van apparatuur negatief beïnvloeden. Uiteindelijk zijn installateurs hiervoor zelf verantwoordelijk.”

‘Gevaar voor veiligheid’

“We hebben vanaf het begin de F-gassenverordening en de overgang naar koelmiddelen met lagere GWP ondersteund,” zegt Andrea Voigt, directeur-generaal van EPEE. “We kunnen ons dergelijke risico’s niet veroorloven door gebrek aan gecoördineerde handhaving. Vooral nu de wereld een wereldwijde afbouw van HFK’s heeft afgesproken in de Kigali-wijziging. Illegale import en de daaruit voortvloeiende commercialisering van dergelijke koelmiddelen vormen niet alleen een gevaar voor de betrouwbaarheid en de veiligheid, maar brengen ook de realisatie van de ambitieuze CO2-equivalente reductiedoelstellingen van de F-gassenverordening in gevaar. Er is geen behoefte aan illegale import. Duurzame en lagere GWP-koelmiddelen en -technologieën zijn inmiddels beschikbaar om bij te dragen aan de vereisten van de F-gassenverordening.”

De F-gassenverordening van de EU is in 2015 in werking getreden. Het doel ervan is de uitstoot van HVACR-apparatuur te verminderen. Een van de belangrijkste maatregelen is de fasering van HFK’s. Dit moet geleidelijk de hoeveelheden HFK’s, uitgedrukt in CO2-equivalenten, op de EU-markt te verminderen.

1 reactie op “‘Illegaal koelmiddel gevaar voor veiligheid’

  1. Sylvester vd velde schreef:

    Illegaal geïmporteerd koelmiddel kan een groot risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van installateurs. Ook kan het de betrouwbaarheid van apparatuur negatief beïnvloeden.

    Als ik zoiets lees wat een onzin ,dat is hetzelfde als bv premium benzine en gewone benzine, totale onzin beide komen uit de zelfde slang. of wordt dat onderweg door de chauffeur gemengd nee natuurlijk niet.

    Gewoon een manier om de prijs op te drijven meer niet.
    ik koop koelgas gewoon bij de afhaalchinees al bijna 7 jaar en nog nooit problemen gehad ja de prijs is 70% lager als hier bij de afgifte punten. dit is incl het terugsturen van de lege gasflessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.