fbpx
Nieuws

In vijf jaar groot technicitekort verwacht

Miljoenen voor meer jonge technici

79 procent van de technische organisaties in Nederland verwacht een tekort aan technici in de komende vijf jaar. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC. 969 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. De afgelopen vijf jaar heeft bijna een kwart van de organisaties een kwalitatief tekort ervaren (24 procent), 11 procent alleen een kwantitatief. 38 procent heeft met beide vormen van tekorten te maken gehad.

Helft installatiebedrijven

De maritieme sector verwacht de komende vijf jaar de grootste kwalitatieve én kwantitatieve tekorten (61 procent). Van de installatiebedrijven verwacht 53 procent zowel een kwalitatief als een kwantitatief tekort aan technici.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Er zijn verschillende oorzaken voor het tekort aan technici. Kijkend naar het kwalitatieve tekort is dat bijvoorbeeld een kennisgebrek door technologische vernieuwing. Een groot deel van het technisch werk vindt plaats achter de computer of met machines. Technici die al langer in het vak zitten zijn een totaal andere werkwijze gewend en hebben niet de passende vaardigheden voor deze ontwikkeling. Dit geldt echter niet alleen voor oudere medewerkers. Het reguliere onderwijs sluit slecht aan op de praktijk, waardoor technisch personeel niet goed voorbereid is op de werkzaamheden. Zij beschikken niet over de kennis en kunde die het werk vereist. Het kwantitatieve tekort is onder andere te wijden aan een slecht imago van de branche. Techniek wordt veelal gezien als een vak waar je vieze handen krijgt, maar techniek is veel meer dan dat. Het imago boosten is cruciaal om de tekorten terug te dringen.”

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen.

1 reactie op “In vijf jaar groot technicitekort verwacht

  1. Jos schreef:

    Geen wonder dat we personeels tekorten krijgen, aantal niet werkenden tegen het aantal werkenden wordt in verhouding komende jaren alleen maar groter , en de massaimmigratie , die we over ons heen krijgen lost ook niets op ,in de wetenschap dat 60% alleen maar hun hand ophoudt en 40% ooit een baan zal hebben .Oh Oh den Haag wat is dit land toch in de verkwanseling geraakt . We zijn met z,n allen alleen nog maar aan het werk om alles en iedereen aan het eten te houden en is er geld te kort , weer belastingverhogingen erbij .Eens is de grens bereikt bij de hardwerkende Nederlanders die continue financieel worden uitgebuit en zullen de stoppen doorslaan . Technische mensen zullen binnen 10 jaar schaars worden en dat zal in de toekomst niet snel verbeteren .We leven straks met Miljoenen
    nietsnutten afkomstig uit tig culturen , die het woord werken verafschuwen en liever een ander voor zich laten werken .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.