
Er moet een einde komen aan gevelmondingen van rookgasafvoeren van cv-ketels. Dat is af te leiden uit een publicatie van verenigde ketelfabrikanten (VFK), rookgasafvoerfabrikanten (Rogafa), Uneto-VNI en stichting KvINL). De monding van de rookgassen van HR-toestellen zou in principe altijd plaats moeten vinden in het dakvlak.
Dit staat in de richtlijn die de partijen aanbieden als contractstuk voor overeenkomsten tussen opdrachtgever en installatiebedrijven, zeg maar de opvolger van de Gavo-richtlijn. De makers hanteren in het privaatrechtelijke document, geldend voor cv-installaties tot 100 kW, een strengere standaard dan de wet (Bouwbesluit) voorschrijft. Het Bouwbesluit formuleert minimum eisen: de opstellers willen een hoger uitvoeringsniveau hanteren om hinder voor de omgeving te beperken. Zo wordt ook de steeds populairder wordende concentrische oplossing benoemd als nadrukkelijke voorkeur boven een parallelle uitvoering.
Strengere eisen
Geveldoorvoeren zijn vaak geplaatst in situaties waarbij het nu eenmaal de snelste weg naar buiten vormt. Ook worden ze nog veelvuldig toegepast in bestaand gestapelde bouw, bijvoorbeeld waar vroeger (bad)geisers hingen. Het nadeel van geveldoorvoeren in bebouwde omgeving kan zijn dat rookgassen hinderlijk kunnen zijn voor de omgeving. Ook bestaat er een groter risico op ijspegelvorming, pluimvorming en recirculatiegedrag via de luchttoevoer. In de nieuwe NEN 2757, die nu ter commentaar ter inzage ligt, worden ook strengere eisen opgelegd ten aanzien van de verdunningsfactor en de mate van overlast. Zo geldt de verdunningsfactor ook buiten de perceelgrens, en moet de monding van rookgassen altijd hoger liggen dan een ventilatietoevoeropening.
De publicatie, een download op de site van Uneto-VNI en Rogafa, houdt nog slechts een kleine opening voor geveldoorvoeren: bij vrijstaande woningen en in situaties dat het technisch écht niet anders kan. In dat geval moet de installateur die werkt met dit contractstuk wél de afwijking bij oplevering met reden specificeren en de bijgestelde prestaties beschrijven. In geval van vervanging en renovatie, en bij rookgasafvoeren is dat bij elke ketelvervanging dus rond de 15 jaar, moet voldaan worden aan eisen van de nieuwbouw, en dat kan voor veel woningen gevolgen hebben. De nieuwe eisen houden in dat bij sommige woningen een nieuwe (lees: duurdere) oplossing gezocht moet worden voor de rookgasafvoermonding naar het dak.
De nieuwe norm voor gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-1, is deze week voor commentaar gepubliceerd. De norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit 2012.
geachte redactie
als je een installatie voor de komende jaren dat er nog gas is duurzamer wil maken MOET je de cv-ketel op de begane grond zetten met een geveluitmonding.
op de begane grond wordt de meeste energie verbruikt en voorkomt lange leidingen wat op zicht ook weer duurzaam is.
de hoeveelheid aan rookgassen op/door de gevel is bij moderne woningen nihil.
grotere onzin heb ik nog niet gelezen
ga je kennis eens opfrissen en denk collectief .
Als 8o + ser had je vroeger nog korrupte keurings ambtenaren die de levering van energie konden tegen houden indien de installatie niet perfect was geinstalleerd.
Kado’s en vriendjes vielen er niet onder. Na meer scholing kon ik er iets bij denken dat een gevel afvoer in geval dat het niet anders kon bij uitzondering toch gemonteerd kan worden.Het wiel wordt weer uitgevonden. Alleen de kontrole op het geheel is onmogelijk het blijven mensen die het moeten beoordelen.
ijspegel vorming dan loopt het condenswater naar buiten dus, verkeerd gemaakt dus!
Verdunningsfaktor was een programmatje voor, ooit nog gekregen van het gasbedrijf . Maar de werkelijkheid is anders , het wordt overal toegepast uit gemakzucht en voldoet zelden aan de voorschriften dan zie je binnen de grenzen een ventilatie of een raam wat open kan
Maar je kan bedenken wat je wilt, als het door beunhazen wordt gemaakt dan kan je de mooiste regels bedenken
…. en in situaties dat het technisch écht niet anders kan….. Er is bij “normale” laagbouw meestal wel een mogelijkheid om een dak-uitmonding te realiseren. Alleen de lengte/weerstand kan een in sommige gevallen een beperking bieden. De risico’s met boorwerken door dekken/omkokering/estetisch belang ed. maken de rookgasafvoer/luchttoevoer wellicht duurder dan de gehele overige ketelvervanging. Tevens wordt het risico op lekkende (weggewerkte) verbindingen/gevulkaniseerde pakkingen ed. en recirculatie in deze uitgebreide rga sterk vergroot. De hoge aanlegkosten kunnen tot uitstel van vervanging leiden danwel een beunhaas opdracht verlenen die zich niet hoeft te verantwoorden. Al met al verstandig ???
Wat een onzin…met een ketel op de beg.grond. Gekker moet het niet worden.
Onzin Koos? Hoe korter de leidingen des te minder warmteverlies. En hoe vaak moet je naar zolder om een ingepakte ketel (zolder vol met rommel) te onderhouden? Iedere keer opnieuw.
Hangt het niet af van waar de douche(s) is/zijn geplaatst?
In een gewoon woonhuis staat de badkamer vaak op de eerste verdieping met de ketel op de zolder erboven en de keuken eronder. Dan lijkt mij dat de afstand ketel tot de douche vrij kort kan zijn (althans zo is het mijn woning uit de jaren 30). In mijn geval is de leidinglengte van ketel tot water uit de douchekop 6 meter als de ketel op zolder staat of als de ketel op de begane grond naast de keuken zou staan. Alleen voor warm water uit de keuken is plaatsing op de begane grond sneller.
Veel woningen krijgen een tweede badkamer op zolder en dan is het gunstiger als de ketel op zolder staat.
p.s.
Ruimte op de begane grond is voor een bewoner meer waard dan op zolder. En iemand die rommel op zolder heeft, heeft dat ook in een ketelhok op de begane grond.
Nou dirk spreek voor je zelf ik heb tot 1980 gewerkt bij het gemeentelijk gasbedrijf den haag. Toen ik voor mezelf ging werken, werd ik dikwijls strenger gekeurd dan anderen want zeiden ze ton jij ken de klappen van de zweep.
Mag een cv- rga halverwege aan de zijkant van een 6 m. hoge stenen schoorsteen uitkomen ipv aan de bovenkant? Op de schoorsteen is namelijk een schoorsteenkap geplaatst, dit is een soort ‘vierkant tafeltje’ ter verfraaiing van de historische schoorsteen en daardoor is de ruimte voor een rga-pijp beperkt. Wij willen de rga niet door de schoorsteenkap steken!
Beste mag een rookgaskanaal door de muur op iemand zn terras uitkomen op 2 meter van de begane grond en 2 meter van de terrasdeuren . Er drupt ook water uit en witte rook En kan je ziek worden van dit gas mvg Ingrid
Soms ook maar goed ook
https://www.facebook.com/lekrecherche/posts/1966387066835850