fbpx
Nieuws

Een installateur in Nijmegen wordt verdacht van grootschalige fraude met subsidies voor warmtepompen. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) vermoed dat er tot 100.000 euro aan ISDE-gelden is opgestreken zonder dat er duurzame installaties zijn opgeleverd.

De FIOD heeft in Nijmegen en omstreken doorzoekingen gedaan in een woning en een bedrijfspand. Een 36-jarige man wordt verdacht van fraude met subsidie en valsheid in geschrift. Er is beslaggelegd op administratie en contant geld.

Particulieren: contanten

Uit onderzoek komt naar voren dat de man aan particulieren vraagt mee te werken aan de fraude door een aanvraagformulier voor subsidie voor warmtepompen in te vullen en te ondertekenen. Hiervoor krijgen zij direct enkele honderden euro’s contant van hem. De warmtepompen worden vrijwel nooit geleverd en geïnstalleerd. Dit is vereist om deze subsidie te kunnen krijgen.

Geen warmtepompen aangetroffen

Vervolgens worden de aanvragen voor subsidie met een bewijs van aanschaf en een betalingsbewijs naar de RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verzonden. De subsidie wordt vervolgens rechtstreeks aan de diverse particulieren betaald, die vermoedelijk volgens afspraak (een deel van) de subsidie contant aan de verdachte uitbetalen. De RVO.nl heeft een aantal adressen bezocht. In 70 procent van de bezochte adressen zijn geen warmtepompen aangetroffen.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een fraudemelding van RVO.nl. Vermoedelijk heeft de verdachte valse facturen en betalingsafschriften gemaakt, die door de particulieren gebruikt zijn als bewijs bij de subsidieaanvraag op een warmtepomp. Het vermoeden is dat er tot circa 100.000 euro onterecht aan de aanvragers is uitgekeerd uit de Investeringssubsidie duurzame energie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Subsidieregeling

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. De regeling is bedoeld om particulieren en zakelijke gebruikers te ondersteunen om te zorgen voor duurzame verwarming en dringt daarmee CO2 uitstoot terug. De subsidie wordt verleend door de RVO.nl. RVO.nl bewaakt ook de rechtmatige besteding ervan. Bij een vermoeden van fraude doet RVO.nl in alle gevallen aangifte. Ook zal RVO.nl de subsidie terugvorderen bij particulieren die deze onterecht hebben ontvangen.

6 reacties op “Installateur verdacht van grootschalige ISDE-fraude

 1. E olffers schreef:

  Nu hebben ze er 1 gepakt maar ik denk dat dit op grote al gebeurd en dat dit veel meer gaat voortkomen get word natuurlijk een melk koe deze,
  Nieuwe warmtebron en het was voorspelbaar

 2. Johnny schreef:

  Lekker dat zo een het verpest voor de echte installateurs.

 3. Sylvester vd velde schreef:

  o wat erg, maar eigen schuld had eerst een baan in de 2 kamer genomen en had het dan pas gedaan dan was er niks aan de hand geweest deze heren doen niks anders en dan kijkt niemand erna.

 4. installateur schreef:

  simpel op te lossen door niet meteen te gaan kijken maar naar bijvoorbeeld 2 jaar of 3 jaar, dan heeft de particulier ook de tijd om het ding te installeren, hetzelfde geldt voor een palletkachel.
  soms moet er nog een leiding door de tuin of moeilijke schoorsteen gemaakt worden enz.
  als er dan geen warmtepomp meer wordt aangetroffen dan is hij nooit geleverd of staat te draaien in belgie..
  1 simpel bezoekje, bij allee subsidie aanvragers… hoe moeilijk kan het zijn.
  zon bezoek hoeft nog geen 4 minuten te duren.

 5. Jelle schreef:

  Subsidie leidt tot corruptie. Iedereen weet het, zie EU subsidies in Oost Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.