fbpx
Nieuws

Installatiescan voor scholen

Helft vindt klimaatbeheersing ondermaats

Een gezond schoolgebouw is erg belangrijk, maar toch gaat er nog veel mis, zowel op het gebied van binnenmilieu als energieverbruik. Daarom heeft RVO een aantal tips opgesteld en een ‘Installatiescan Scholen’ ontwikkeld.

Tips

In 2009 tot 2012 hebben ongeveer 4.000 scholen, met hulp van subsidie, hun binnenklimaat aangepakt. Meestal werd hierbij gekozen voor een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. In de praktijk is er echter veel ontevredenheid over deze systemen. RVO liet 4 scholen nader onderzoeken om te zien wat de problemen precies waren. Op basis hiervan en met hulp van de VLA (Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten) is er nu een lijst met adviezen voor alle betrokken partijen. Installateurs krijgen onder andere de volgende tips:

 • Hou er rekening mee dat schoolbesturen niet altijd deskundig zijn, geef extra informatie, betrek de gebruikers en wees servicegericht.
 • Doe aan verwachtingenmanagement: leg uit wat gebalanceerde ventilatie is, wat de kosten voor beheer en onderhoud zijn en hoeveel beheer er nodig is.
 • Hou bij de keuze van het systeem rekening met de doelgroep, zowel qua techniek als qua kosten en beheer en onderhoud.
 • Zorg dat alles op de juiste manier is aangelegd, aangesloten en ingeregeld. Geef garanties af en bied aan om minimaal een jaar lang verantwoordelijk te blijven voor het functioneren en de beloofde prestaties.
 • Geef duidelijke instructies aan de gebruikers en beheerder.

Installatiescan

De Installatiescan Scholen bestaat uit een handleiding en rapportageformulier en is bedoeld voor scholen om de inregeling en het functioneren van (klimaat)installaties in het schoolgebouw (ventilatie, verwarming, verlichting, koeling en elektrische apparatuur) te laten controleren en optimaliseren door hun installateur.

2 reacties op “Installatiescan voor scholen

 1. Het CO2 gehalte is een goede indicator van de luchtkwaliteit in klaslokalen. Met een CO2 meter kun je realtime de luchtkwaliteit monitoren. Meten=Weten! Door in elk klaslokaal een CO2 meter te plaatsen, weet je te allen tijde of er voldoende wordt geventileerd en of een mechanisch ventilatiesysteem goed functioneert!

 2. Sjaak schreef:

  Wakker worden allemaal, dit soort scans zijn al 3 tot 4 keer bij scholen uitgevoerd. Nu is het tijd om maatregelen te nemen.
  Je kunt er van uitgaan dat bij 90% van de scholen het CO2 gehalte veel te hoof is, ook bij nieuwbouw
  Het ontbreekt aan technische kennis en financiën en de boekhouder schrapt in de begroting van nieuwbouw met alle foute gevolgen van dien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.