fbpx
Nieuws

Leidingrenovatie bespaart miljoenen liters

Het Martini Ziekenhuis in Groningen bespaart dankzij een grondige renovatie van het drinkwaternetwerk nu 25% op het waterverbruik. Bovendien kan de drinkwaterinstallatie veilig en effectief beheerd worden dankzij een digitaal systeem.

Kilometers leiding

De oudbouw van het ziekenhuis stamt uit 1978 en was doorspekt met kilometers drinkwaterleidingen en tappunten in bijna elke kamer. Deze waren niet meer nodig voor de nieuwe functie; het onderbrengen van ondersteunende diensten. Toen het ziekenhuis samen met adviseur Mul de situatie in kaart bracht, bleek bovendien dat het leidingnetwerk zwaar overgedimensioneerd was, wat een mogelijke grotere voedingsbodem zou kunnen vormen voor biofilm en legionellabesmetting.

Bescheiden nieuwe installatie

De inventarisatie leidde tot een volledig nieuw ontwerp voor een bescheidenere effectieve drinkwaterinstallatie, inclusief een nieuwe in roestvast staal uitgevoerde meetstraat. Er konden 250 tappunten worden geschrapt. De bestaande drinkwaterinstallatie is voor het overgrote deel hergebruikt als brandblusinstallatie. Hierdoor is proceswater van drinkwater afgescheiden, waardoor zeker 60 keerkleppen konden verdwijnen, inclusief de jaarlijkse keuringen ervan.

Minder water en energie

Gebleken is dat het ziekenhuis door de ingreep 25 miljoen liter water per jaar bespaart, wat neerkomt op een kwart van het totale verbruik. Daarnaast is door het schrappen van de warme ringleiding ook een energiebesparing gerealiseerd.

Lees hier het volledige artikel over de renovatie van het Martini Ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.