fbpx
Nieuws

ISDE-subsidiepot naar verwachting snel leeg

De ISDE-subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie is enorm populair dit jaar. Naar verwachting zal voor tientallen miljoenen meer worden aangevraagd dan er beschikbaar is.

Dat zegt klimaatminister Rob Jetten, die erover denkt om de pot tussentijds extra te vullen. “Een dergelijk grote overschrijding acht ik ongewenst. Daarom zal ik dit de komende periode in de gaten houden en bezie ik de mogelijkheden om het budget te verhogen”, aldus Jetten.

Voor 2022 zit er 228 miljoen euro in de pot en in de eerste zeven maanden van dit jaar is er al voor ruim 142 miljoen euro aangevraagd. Er resteert nu nog ruim 85 miljoen euro, maar naar verwachting zullen we daarmee niet het einde van het jaar halen, aldus Jetten, die schat tussen de 30 en 60 miljoen tekort te komen. Alle drie de categorieën zijn populair dit jaar, bij zowel isolatie, als warmtepompen en zonneboilers worden er veel grotere bedragen gevraagd dan vorig jaar.

Isolatiemaatregelen

Bij isolatiemaatregelen krijg je dubbel zo veel subsidie (30%) bij het nemen van twee maatregelen (bijv HR++-glas en dakisolatie) als wanneer je er maar één neemt (15%). Kamerlid Silvio Erkens van de VVD had aan de minister gevraagd om het subsidiebedrag bij een enkele maatregel omhoog te krikken, maar dat ziet de minister niet zitten, omdat het nemen van twee maatregelen een stuk beter is voor de verduurzaming van een woning dan een enkele maatregel. Wél overweegt de minister om de maximale tussentijd van één jaar tussen twee isolatiemaatregelen te versoepelen, mede vanwege de lange wachttijden bij isolatiebedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.