fbpx
Nieuws

Energiebuffer van 3,7 miljoen liter

De Sportcampus van het Leidsche Rijn College in Utrecht is energieneutraal gerenoveerd. Sleutelrol spelen drie ondergrondse buffers waarin in totaal 3.750.000 liter water in zit.

700 zonnepanelen en 300 zonnecollectoren vullen het ondergrondse bassin in de zomer, zodat de complete energiebehoefte van de winter onder het maaiveld ligt opgeslagen. In de winter wordt het warme water weer teruggegeven aan de ruimte. Dit gesloten systeem heet seasonal thermal energy storage en wordt op de markt gebracht door Hocosto. “De zonnecollectoren krijgen een dubbele functie”, vertelt Rene Geerts van HoCoSto in  vakblad Installatie. “We slaan de PV-energie op als thermische energie, en de restwarmte kunnen we hergebruiken om het gebouw te verwarmen. Dat is dus de essentie van de twee grote buffers. De basis van energieopslag is dat je vraag en aanbod ontkoppelt. En dat is precies wat we doen.”

De techniek is geadviseerd door DIA Groep. In Installatie #5 een interview met eigenaar Roy de Bruijn van DIA. “We hebben hier buiten de lijntjes gekleurd.

Lees hier de projectbeschrijving uit vakblad Installatie.

Meer achtergrond over de werking van de energiebuffers vind je in het speciale extra achtergrondartikel dat we voor online- en magazine-abonnees hebben gemaakt.

1 reactie op “Energiebuffer van 3,7 miljoen liter

  1. Weerts schreef:

    Geweldig om te zien hoe nu mede door ongewenste druk toch heel mooie ontwikkelingen een podium krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.