Ga naar hoofdinhoud

,

Kabinet trekt stekker uit norm hybride warmtepomp

De PVV, NSC, VVD en BBB verklaarden de hybride-warmtepompnorm al dood in hun onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord. Nu trekt ook het huidige kabinet de stekker uit het project.

Voor de verduurzaming van onze woningen blijft het weliswaar nodig dat huishoudens en andere gebruikers van gebouwen de overstap maken naar meer duurzame verwarmingsinstallaties, zoals van de mono-CV ketel naar een hybride warmtepomp, vindt minister Hugo de Jonge. Maar doorgaan met een norm die een nieuw kabinet niet wil, zou een beetje raar zijn. Daarom, zo stelt De Jonge, wordt “de wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), waarin de normering verwarmingsinstallaties wordt geregeld, nu niet verder in procedure gebracht”.

Aangekondigd op VSK

Hugo de Jonge kondigde op de VSK van 2022 aan dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden voor ketelvervanging. Huishoudens die dit binnen 7 jaar terug konden verdienen, zouden bij een toestelvervanging minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Monumenten, appartementen en woningen die bijvoorbeeld niet aan de geluidseisen konden voldoen, waren hiervan uitgezonderd.

Adviesbureaus Nieman en W/E Adviseurs gingen met het idee aan de slag en bedachten een methodiek. Die werkt als volgt: in het huidige Bbl geldt voor verwarmingssystemen een rendementseis. Door die per 2026 te verscherpen, zouden hybride warmtepompen wél in aanmerking komen, maar gewone cv-ketels niet meer geïnstalleerd kunnen worden. Gekozen werd om de waarde uit Artikel 4.248 van het Bbl te verlagen van 1,31 naar 0,7. Een nieuwe verwarmingsinstallatie zou niet boven deze strengere norm van 0,7 uit mogen komen.

Een laatste onderzoek

In januari van dit jaar werd bekend dat er nóg een onderzoek zou komen, bovenop dat van Nieman en W/E Adviseurs. Adviesbureau DWA werd gevraagd een uitgebreider document te maken met “meer duiding” én met meer informatie over terugverdientijden. Het idee was dat na publicatie van dit onderzoek er een internetconsultatie zou plaatsvinden over het hele pakket aan onderzoeken en voorstellen. Die internetconsultatie zal er nu niet gaan komen. Maar minister De Jonge wil het rapport van DWA toch graag nog delen.

Uit het rapport blijkt dat er nog behoorlijk geworsteld is om te komen tot een eenduidig advies. Dat had mede te maken met het feit dat er in de klankbordgroep en in de expertgroep die hun input voor het rapport leverden de meningen vaak flink uiteen liepen, zo valt te lezen.

Theorie versus praktijk

Een groot discussiepunt was de bepaling van de hoogte van de warmtebehoefte om op basis daarvan de terugverdientijd te kunnen berekenen. Door de warmtebehoefte te baseren op de berekeningsmethodiek NTA 8800 ontstaat er met name voor slechtere labels een relatief hoge inschatting van deze behoefte. Dat zou betekenen dat de hybride warmtepomp in de berekening heel vaak binnen zeven jaar terug te verdienen zou zijn.

Maar vanuit de klankbordgroep en de expertgroep klonk al snel de tegenwerping dat theorie en praktijk hier vaak uit elkaar lopen. Wanneer consumenten een terugverdientijd van onder de zeven jaar te zien krijgen, moet dit wel aansluiten bij de werkelijkheid voor deze gebruiker. Als een hybride warmtepomp uiteindelijk veel minder blijkt te besparen dan vooraf berekend, dan neemt het draagvlak voor de hybride warmtepomp snel af, zo was de vrees.

4 reacties op “Kabinet trekt stekker uit norm hybride warmtepomp

  • Marcel

    Daar waar het werkelijk iets opleverd wordt de warmtepomp toch wel geïnstalleerd.

    1. Leon Olsthoorn

      Het lastige is; een warmtepomp levert, uitzonderingen daargelaten, overal een CO2 besparing op. Of je nou gelooft in het nut daarvan of niet; de overheid heeft zich dat via de EU wettelijk tot doel gesteld. Probleem; eigenaars van verwarmingsinstallaties delen dat doel niet, zij sturen niet op CO2 besparing maar op kosten. Daarom moet de overheid bij hen een kostenprikkel creëren om het CO2 besparing doel te behalen.

  • Arie75

    Gelukkig is die dwangpompwet van tafel, vrijwel al mij klanten hikten al tegen deze verplichting aan. Vrijwel niemand heeft het geld er voor liggen, en als het er wel is dat steken ze hun zuurverdiende spaargeld toch wel ergens anders in. Ook zonnepanelen, elektrisch rijden word bestraft. En sinds vandaag gaan ook laadpaaleigenaren meer betalen aan hun leveranciers. Stoppen met die onzin, en gewoon gasketels plaatsen.

  • Berend75

    Warmtepompen hebben een laag rendement. Je kunt hem niet na werktijd aan doen om het ’s avonds warm te hebben in je woonkamer. Ze moeten continue aanblijven om het behaaglijk te krijgen in huis. Dit kost heel veel stroom. Omdat dit duur is ben je al verplicht om zonnepanelen aan te schaffen hiervoor om het te compenseren. Ook gelden er strenge isolatieisen bij aanschaf van zo’n pomp in huis (wat ook een kostenplaatje met zich meebrengt).
    Bij een minimale “isolatielek” verwarmt deze pomp heel slecht.

    Kortom veel onkosten ivm. dit overheidsidee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Steeksleutel voor montage inlaatcombinatie

Premium

Transformatie met warmtepomp-puzzel en prefab wandkist

Kwaliteitsverklaring buitenopgestelde monoblock mag blijven

Slimme sturing hybride warmtepomp kan netcongestie voorkomen

Installatie 7 op de mat

Verantwoordelijk voor veiligheid