fbpx
Badkamer in beeld

Keramiek: dunner en harder

Keramiek wordt sterker en dunner. Door nieuwe productiemethoden en samenstellingen van ingrediënten slaan fabrikanten naar eigen zeggen revolutionaire wegen in.

Dunne wanden tot 4 mm, strakke randen: het kan nu ook met keramiek, en dan zonder de angst dat de wastafel bij het minste of geringste uit elkaar spat. Nadat Laufen de wereldprimeur had met haar SaphirKeramik heeft ook de concurrentie niet stil gezeten. Zowel Duravit als Villeroy & Boch hebben inmiddels ook series met het dunne en krachtige materiaal op de markt, respectievelijk DuraCeram en TitanCeram. Villeroy & Boch heeft haar TitanCeram vooralsnog toegepast op de designkolom Octagon en de opzetkommen uit de nieuwe Artis-serie. Duravit had al ervaring met ultrasterk keramiek, omdat het bedrijf met de Starck K-serie al een uitstapje in de keramische keukenspoelbakken op het cv heeft staan. Nu is onder meer de bekroonde designerserie Cape Cod van Philippe Starck uitgevoerd in het dunne porselein. Laufen heeft inmiddels vier lijnen uitgevoerd in SaphirKeramik: INO, VAL, Kartell en Living Square, en kan met het dunne materiaal al lengtes van 120 cm maken.

INS0615 dun keramiek 03Geheim van de smid

Het geheim van de smid bij ‘het nieuwe keramiek’ zit in het kleimengsel en het bakproces. Gewone ‘China clay’ heeft een minimale dikte van 16 mm, dunner gaat niet. Voor de dunnere keramieklijnen wordt gespeeld met de verhoudingen in het mengsel. En het aloude baksel krijgt nieuwe ingrediënten. V&B laat weten dat bij TitanCeram naast kwarts en veldspaat ook het ijzersterke titaanoxide wordt toegevoegd. Laufen en Duravit voeren het mineraal korund. Dit zit in edelstenen en wordt ook gebruikt als grondstof voor schuurpapier en slijpschijven. Beide bedrijven voegen verder ook aluminiumoxide toe.

Nieuw wapen

De innovatie blijft tot nu toe vooral voorbehouden aan de premium-series. Maar alle fabrikanten spreken de voorzichtige verwachting uit dat het nieuwe, extreem sterke en vormvrije mengsel wel eens het keramiek van de toekomst kan worden; een nieuw wapen in de concurrentie met de meer vormvrije composieten in badkamerland.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.