fbpx
Nieuws

Kippenschuur met elektrische ketelcascade

Een bijzondere installatie voor het verwarmen van een gigantische kippenstal in Twente. Het scharrelkippenverblijf van dik 100 meter lang heeft een cascade-opstelling van twee elektrische cv-ketels met in totaal 96 kW aan verwarmingsvermogen.

Het verhaal van deze nieuwbouwstal in het buitengebied van Beuningen is opmerkelijk. De stal van pluimveehouder Aveskamp komt naast een bestaande schuur, en vormt een onderdeel van een verplaatsing van het pluimveebedrijf naar het agrarische gebied rond de rivier de Dinkel. Er is geen aardgas, en warmtepomptechniek of biomassa waren voor de eigenaar geen optie.

Elektrische ketels

Marcel Grondman van MGI Techniek uit Geesteren bedacht het installatieconcept, samen met Masterwatt, fabrikant van elektrische verwarmingsketels en Spirotech fabrikant van systeemontluchters en vuilafscheiders. “Uitgangspunt is bedrijfszekerheid, welke in deze sector heel belangrijk is”, zegt Marcel Grondman, die de agrarische installaties met zijn vierkoppige bedrijf als specialisme heeft. Volgens André Kok van Masterwatt is er in Nederland nog geen enkel agrarisch bedrijf van deze omvang, welke op deze manier verwarmd wordt.

Lees het hele projectartikel in Installatie.

Cascade

De cascade van Calida High Power (2x 48 kW) op krachtstroom verwarmt het water in twee buffervaten van Oeg van elk 500 liter tot 85 graden. De warmte wordt via een verdeler verpompt naar het buizenverwarmingsysteem van Spiraflex, die in twee strangen aanvoer en retour (65 graden) door de hele lengte van de stal gaat. Deze buizen zijn, net als de voeding en drinkwatervoorziening voor de dieren aan katrollen opgehangen, en flexibel aangesloten. Dat is met name gedaan om tijdens het schoonmaken van de stal, dat na elke cyclus van 8 weken gebeurt, alle techniek omhoog te kunnen draaien. Maar in hoogte verstellen heeft ook gevolgen voor de stralingswarmte. Het is namelijk belangrijk de scharrelkuikens de eerste drie weken op een constante temperatuur van 35 graden worden gehouden. Daarna wordt de temperatuur langzaam afgebouwd tot 19 graden. Na 8 weken komen er nieuwe kuikens.

Grootverbruik

Om het stroomverbruik dekkend te krijgen moet het stallencomplex wel een 3x 250 ampère grootverbruikersaansluiting krijgen. Dat wordt straks wel voor een groot deel dekkend gemaakt door de stallen uit te rusten met dik 750 pv-panelen. 

Hieronder een video- en foto-impressie van het project

3 reacties op “Kippenschuur met elektrische ketelcascade

 1. Kees schreef:

  Dat zal lekker duur draaien, cop 1 en een 250A electra aansluiting.
  Milieu is er ook niet bij gebaat, dit kan met vloerverwarming en een warmtepomp voor 1/4e van dit verbruik.

 2. Wilbert schreef:

  Hoe warm moet een vloerverwarming zijn om 35°C in de ruimte te krijgen? Ga die kuikens dan niet allemaal tapdansen in een laag houtkrullen die nog op de vloer komt? En wil je de ontlasting van de kuikens versnelt drogen? Een solide installatie zonder teveel bewegende delen, ideaal. Minimum aan onderhoud en bedrijfszeker. Ze zijn echt goed bezig.

 3. ewoud schreef:

  luchtverwarming met spirobuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.