fbpx
Nieuws

Klimaatvloer met pcm buffert warmte

Klimaatvloer met pcm buffert warmte

Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) toont een nieuwe, duurzame klimaatvloer: de UniWarm/RIHO Crystal Climate Floor. De vloer bevat fase-overgangsmaterialen (Phase Change Materials – PCM) die door een warmtepomp gevoed kunnen worden

 

Dit nieuwe concept is wereldwijd een primeur. De UniWarm/RIHO Crystal Climate Floor is volgens de makers uniek, omdat UniWarm in samenwerking met RIHO Climate Systems en OC Autarkis er als eerste in is geslaagd een PCM klimaatvloer te ontwikkelen die op maat ontworpen wordt, gedimensioneerd en kant-en-klaar wordt geleverd.
  

Fase-overgangsmaterialen

Fase-overgangsmaterialen zijn niet-brandbare, anorganische thermische zouten die onder invloed van temperatuur van vast naar vloeibaar of van vloeibaar naar vast overgaan en zodoende warmte en koude kunnen opslaan en aan de ruimte kunnen afgeven. De PCM zijn in dunne cassettes verwerkt die in de vloer worden aangebracht, waardoor de opbouwhoogte beperkt blijft tot maximaal 36 millimeter. De nieuwe klimaatvloer die als een thermische accu fungeert, kan zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatiewoningen worden toegepast. Door de keuze van duurzame materialen past de vloer tevens in de Cradle2Cradle-visie.

 

Warmtepomp

Een kleine warmtepomp voedt de pcm’s die de warmte bufferen en het ’s avonds afgeven aan de ruimte als de temperatuur daalt. De warmtepomp kan op haar beurt gevoed worden door zonnecollectoren, waardoor een “all electric solution”” voor verwarmen van woningen kan worden gerealiseerd “We zijn nu bezig om met een aannemer, een installateur en een bouwadviesburo een standaard woningconcept te ontwikkelen waarbij we een totaalplaatje schetsen van PCM klimaatsystemen”, zegt Walter van Kampen van OC Autarkis in vakblad Installatie en Sanitair. 

 

Energieneutraal

Met de klimaatvloer, die voor een constant en aangenaam binnenklimaat zorgt, zijn besparingen op het te installeren verwarmingsvermogen van 50% mogelijk en op het energieverbruik voor verwarming van 30%. Dit maakt de vloer onder meer geschikt voor woningrenovatieprojecten, waarbij het streven is om een energieneutrale huishouding te realiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.