fbpx
Nieuws

Koelbatterij voor ventilatielucht

5

Een nieuwe manier om ventilatielucht te koelen en te ontvochtigen. Zehnder komt deze zomer met de externe warmtewisselaar die met koud water inkomende ventilatielucht kan koelen.

De ComfoPost kan op het aanvoerkanaal van de balansventilatie worden geplaatst. Dit kan in de technische ruimte zijn, of verderop in het luchttoevoerkanaal. De techniek wordt toegelicht in het bouwwebinar Keep it cool, op donderdag 25 juni.

Het apparaat werkt samen met de ventilatie-wtw en een warmtepomp met koelmogelijkheid. Middels een invertercontact schakelt de warmtepomp in koelmodus het koude water naar de ComfoPost. Hier wordt de koude van het water overgedragen op de inkomende ventilatielucht. De koelbatterij kan ook worden toegepast met stadskoude, en heeft een koelvermogen dat varieert van 2,21 tot 4,71 kW. Zehnder heeft vier types.

Latente koeling

Het voordeel van koelen met lucht is dat hiermee sneller geschakeld kan worden dan wanneer het koude water via een vloerverwarmingssysteem in de woning wordt gebracht. Daarnaast biedt de techniek zowel voelbare als latente koeling omdat het de luchtvochtigheid kan beïnvloeden. De ComfoPost kan ook gebruikt worden voor verwarming: de stand van de balansventilatie met warmteterugwinning wordt hiermee verhoogd.

Wat kan koelen met lucht kan betekenen in nieuwbouwwoningen. De inschrijving voor dit webinar is geopend.

De techniek wordt al veel toegepast in Zuid-Europa, maar is in Nederland nog niet veel toegepast. De verwachting is dat actieve koeling via ventilatielucht in de nieuwbouw een vlucht gaat nemen vanwege de nieuwe wetgeving die oververhitting van nieuwbouw moet gaan voorkomen. Met actieve koeling hoeven woningen niet aan de regels van TOjuli te voldoen. Deze regel gaat volgend jaar in, tegelijkertijd met nieuwbouwnorm BENG.

Balansventilatie

Belangrijke voorwaarde is dat de ventilatiekanalen dampdicht wordt geïsoleerd, zodat er geen condens worden kan ontstaan. De ComfoPost, die in juli op de markt verschijnt, is toe te passen op de wtw-units ComfoAir E en de ComfoAir Q van Zehnder.

5 reacties op “Koelbatterij voor ventilatielucht

 1. Adriaan Keij schreef:

  Wat is “TOjuli”?

  • Jos kosman schreef:

   Vorig jaar warme zomer, grondwater door een heater gepompt in de woonkamer.
   buiten 39 graden binnen 23 graden een simpele manier van koelen, 2 liter condens per dag.
   En met het water uit de heater de tuin sproeien.

 2. Appie schreef:

  Leuk bedacht maar in NL met een hoge relatieve luchtvochtigheid wordt dit geen succes.

 3. Adriaan Keij schreef:

  Appie, idd moet je in NL meer ontvochtigen dan koelen om het aangenaam te maken. Daarom werken die “airco’s met een pak stro er in” ook niet, in tegendeel: die brengen nog meer water in de ruimte. Maarwant… Dit artikel begint met “ Een nieuwe manier om ventilatielucht te koelen en te ontvochtigen“, dus het ontvochtigt toch?

 4. Hans schreef:

  Ontvochtigen : Omdat je koelt zal er met hoge luchtvochtigheid zal er dus condensatie plaatsvinden en dus ontvochtigen. Hoe meer je koelt, hoe meer condensatie. En dus lagere luchtvochtigheid.
  TOjuli: nieuwe regel per juli dit jaar om oververhitting van e woning te voorkomen. Verwarmen gaat makkelijker als koelen. Helaas, als er geen regel is doen bouwfirma’s er niets mee. Warmte wordt een veel groter probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.