fbpx
Nieuws

Zonnepanelen bootsen baksteengevel na

1

Op het hoofdkantoor van BAM in Bunnik zijn zonnepanelen met een baksteenmotief geïnstalleerd in de gevel. De panelen worden op de markt gebracht door Solar Visuals, een startup dat voortgekomen is uit TNO.

Samen met een onderzoeksteam van innovatieve kleine en grote bedrijven, en 1,1 miljoen euro subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld die onopvallend in façades van kantoren of flatgebouwen te verwerken zijn. Het biedt bedrijven ook de mogelijkheid zich te presenteren met een artistiek uitgevoerde gevel, een kunstwerk of beeldmerk.

Rendement

Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement ongeveer een kwart minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur aangepast kunnen worden aan elke gevelsituatie. Bij gevelmodules die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiency op zo’n 85 procent vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek (Wp) per paneel.

TNO gaat de komende tijd uitgebreide metingen doen om de opbrengst onder verschillende omstandigheden vast te stellen en het product verder te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van het gewicht van de modules door het nu gebruikte glas te vervangen door kunststof. Tegelijkertijd zijn de experts bezig manieren te vinden om de energieopbrengst te verhogen. Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende gevelmodules in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw om zo huizen en gebouwen versneld energieneutraal te krijgen.

Pv-panelen met een kleur of motief zijn niet nieuw. Zo werd er al mee geëxperimenteerd op de TU Eindhoven en op de Universiteit van Amsterdam. En in het Envision-project worden al gekleurde warmtecollectoren ontwikkeld.

1 reactie op “Zonnepanelen bootsen baksteengevel na

  1. Nico schreef:

    1) ook qua prijs bereikbaar voor particulieren?
    Ik heb namelijk hoekhuis met zijgevel op het zuiden.
    2) hoeveel % gemiddeld nu duurder dan standaard zonnepanelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.