fbpx
Nieuws

Koeling en vocht toevoegen aan ventilatiesysteem

Ventilatiesystemen uitbreiden met een bevochtiger, koeler of extra koolfilter. Verwarmings- en ventilatiespecialist Vasco biedt deze opties nu voor bestaande en nieuwe balansventilatiesystemen met warmteterugwinning.

Met de toevoeging van een bevochtiger of koeler kan er meer gehaald worden uit een standaard balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het Belgische Vasco voert hiervoor onder eigen merk de producten van HomEvap. De producten zijn via de groothandel te verkrijgen.

Vocht toevoegen

Standaard balansventilatietoestellen onttrekken vocht aan het binnenklimaat. Dat kun je voorkomen door een enthalpiewisselaar toe te passen, maar ook een bevochtiger is een optie. De bevochtiger wordt aan de waterleiding gekoppeld en geplaatst in de luchttoevoer van het ventilatiesysteem, achter de warmtewisselaar. De binnenkomende lucht wordt bevochtigd via een bevochtigingsmatrix met ingebouwd legionellafilter. Deze zorgt ervoor dat elke 72 uur een minimale hoeveelheid water over de matrix wordt verspreid.

De eindgebruiker kan de gewenste luchtvochtigheid met het meegeleverde draadloze bedieningspaneel instellen. Het apparaat kan ook zelfregelend werken met vochtsensoren in het toestel en in de ruimte. De bevochtiger kan tot 5 liter vocht per uur toevoegen aan de binnenlucht. Randvoorwaarde voor het apparaatje is dat het luchtkanaal minimaal 150 mm moet zijn, en dat er stroom en watertoevoer in de buurt moet zijn.

Ventilatielucht voorgekoeld

De Belgsiche ventilatiespecialist komt, ook via HomEvap, met een koeler onder de eigen merknaam.  Dit toestel wordt in het afvoerkanaal van het ventilatiesysteem geplaatst, vlak voor de warmtewisselaar. Zo koelt de Vasco Koeler de afvoerlucht via een op de waterleiding aangesloten filtermatrix, voordat deze via de warmtewisselaar naar buiten gaat. De binnenkomende verse lucht wordt vervolgens afgekoeld via de warmtewisselaar.

Combineren

Het is ook mogelijk om de bevochtiger en de koeler samen in te bouwen. Het regelsysteem kan gecombineerd worden. Net als bij de bevochtiger moet ook bij de koeler wel jaarlijks de filtermatrix worden vervangen.

Extra vuilfilter

Derde toevoeging is het Vasco Koolfilter: deze kan worden toegevoegd aan het balansventilatiesysteem om de binnenkomende lucht extra te zuiveren. Dit is vooral goed voor woningen die kampen met luchtvervuiling door autoverkeer. Het Vasco Actief Koolfilter filtert extra stikstof (NOx) en zwaveloxide uit de lucht. Het filter komt rechtstreeks aan de luchtinlaat van het ventilatiesysteem, tussen de dakdoorvoer en de aanzuig van de ventilatie. Er kan ook worden gekozen om de actief koolfilter te vervangen door een fijnstoffilter die ongeveer 90 procent van de fijnstofdeeltjes kleiner dan 1µm uit de lucht filtert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.