fbpx
Nieuws

Koude douche voor TF-geschakelde boilers

Netbeheerders stoppen per 1 juli met het uitzenden van het toonfrequent signaal (TF-signaal). Voor veel boilers die met behulp van dit signaal schakelen tussen dag- en nachttarief, betekent dit dat ze niet meer automatisch zullen opwarmen. Soms zal dit probleem handmatig opgelost kunnen worden, vaak zal ook de monteur eraan te pas moeten komen.

Het TF-signaal is is een verouderd en kostbaar systeem waar tegenwoordig betere en goedkopere alternatieven voor zijn. Netbeheerders hebben daarom al enige tijd geleden aangegeven hiermee te gaan stoppen. Maar toch blijkt dat in veel huishoudens nog geen alternatief geïnstalleerd is.

Overdag uitgeschakeld

Techniek Nederland is bezorgd: “Lange tijd dachten wij – evenals de netbeheerders zelf – dat het uitschakelen van het TF-signaal voor de werking van elektrische boilers geen gevolgen zou hebben.” Dat kwam omdat eerst het plan was dat netbeheerders het signaal ’s nachts zouden uitzetten, als de betreffende boilers aan staan.

Maar nu blijkt dat netbeheerders om ‘arbotechnische redenen’ het signaal ’s nachts niet uit kunnen zetten. “Daarom wordt het TF-signaal nu overdag uitgeschakeld: als de boilers uit staan. En daardoor gaan deze elektrische boilers niet meer vanzelf aan”, aldus Techniek Nederland.

Monteurswerk

De meeste elektrische boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een deel van de boilers kan dat niet. Voor deze boilers moet er een oplossing worden gezocht voordat het TF signaal wordt uitgezet. Netbeheer Nederland heeft een stappenplan op zijn site gezet waardoor duidelijk wordt of het probleem eenvoudig door de bewoners te verhelpen is, of dat er een monteur aan te pas moet komen. Techniek Nederland heeft voor leden een voorbeeldbrief opgesteld, die installatiebedrijven naar klanten kunnen sturen.

Om hoeveel gevallen het gaat is niet duidelijk. Techniek Nederland: “Schattingen van het totaal aantal elektrische boilers loopt op tot misschien wel 250.000. Maar het is niet duidelijk om hoeveel boilers (zowel huurboilers als boilers in eigendom) het totaal gaat die mee schakelen op het TF-signaal.”

Energiekosten

Doordat betreffende boilers niet meer schakelen tussen dag- en nachttarief, zullen huishoudens met deze boilers maandelijks meer geld kwijt zijn aan elektriciteitskosten. Techniek Nederland schat dat dit gemiddeld om 9 euro gaat. In deze gevallen is kiezen voor een enkeltariefscontact bij de energieleverancier een goedkopere keuze.

4 reacties op “Koude douche voor TF-geschakelde boilers

 1. e installateur schreef:

  de gemiddelde temperatuur in het boilervat ligt dus hoger, gevolg, meer verliezen.
  tijdklok ?

 2. Jaap schreef:

  Marnix,

  Relais ertussen!

 3. Frederik schreef:

  Oplossing is voorhanden zie P1 relais van C&S benelux BV. O.A. te koop bij Oosterberg.
  Maar een tijdklok werkt ook als je de juiste neemt en goed aansluit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.