fbpx
Nieuws
Koude vloer in warmtefoto's gevangen

Nieuwe fijngevoelige apparatuur slaagt erin om thermische gelaagdheid van vloeren te fotograferen. Zo kan het effect van afkoeling van onderaf en vloerisolatie gemeten worden.

 

 

Het Nederlandse bedrijf Tonzon, dat vloerisolatie verkoopt, is naar eigen zeggen de eerste die er in slaagt deze afkoeling in beeld te vangen. Het beeld wordt voor het eerst gepresenteerd op de beurs Renovatie die woensdag 9 tot en met vrijdag 11 april in Den Bosch gehouden wordt. 

 

Koude vloer

De nieuwe infraroodfoto toont aan dat wanneer je een ruimte permanent aan de onderzijde afkoelt er een thermische gelaagdheid ontstaat waarbij het onderin een stuk kouder is dan bovenin. Deze temperatuur-verdeling is ongunstig voor het energieverbruik. De koude vloer bepaalt in belangrijke mate het moment waarop extra warmte nodig is. Met een slecht geïsoleerde vloer moet/gaat de kachel dus eerder aan en moet ie langer aanblijven. Ook het stookseizoen duurt zo veel langer dan nodig is. Daarbij moet meer gestookt worden om het onderin warm te krijgen en duurt het langer voor de warmte daar is. 

Isolatie cv-leiding 

CV-leidingen geven in een kruipruimte nog veel warmte af, zelfs wanneer deze goed geïsoleerd zijn met traditionele buisisolatie. Het probleem dat zich hier voordoet, is dat de warmte die wordt doorgelaten aan het oppervlak van gewone buisisolatie wordt uitgestraald. Voor dit probleem heeft het bedrijf ook een bandagefolie ontwikkeld die om reeds geïsoleerde cv-buizen wordt gewikkeld. Deze folie heeft de eigenschap de warmte niet uit te stralen. Hierdoor gaat tijdens het transport minder warmte verloren waardoor de uiteindelijke besparing toeneemt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.