fbpx
Nieuws

Laatste trends in installatiebranche

Iedere installateur weet hoe veelzijdig de installatiebranche is en hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan. Dit is misschien ook wel één van de redenen waarom een installateur voor dit vak kiest. De installatiebranche is vooral vandaag de dag flink in ontwikkeling, mede door de komende energietransitie, maar ook door nieuwe innovaties. Wat zijn de huidige trends in de installatiebranche?

Energietransitie

Als het om trends in de installatiebranche gaat, staat de energietransitie met stip op één. Hoewel de energietransitie voor erg veel werk zorgt voor de branche, is dit ook direct een probleem. Er is een schreeuwend personeelstekort van vakkundig opgeleide installateurs. Toch zet de energietransitie door. Niet alleen door het bewustzijn dat bij veel Nederlanders is gegroeid, maar ook door maatregelen die de overheid neemt. Dat de overheid heeft besloten om definitief te stoppen met de Groningse gasvelden heeft ervoor gezorgd dat er nu naarstig op zoek wordt gegaan naar andere vormen van energie. Uiteraard moet dit schone energie zijn en dan komt de consument tegenwoordig nog steeds uit bij de meest gemakkelijke vormen: zonnepanelen of een warmtepomp. Ook het gebruik van elektrische auto’s is de afgelopen jaren enorm toegenomen en leidt naar een verhoogde vraag van het aantal laadpalen. De energietransitie is geen verre toekomst meer en zal daarom de komende jaren een zeer belangrijke rol spelen in de installatiebranche.

Elektronica verbinden

Het ‘internet of things’ is een term die inhoudt dat steeds meer elektrische apparaten en stand alone systemen met elkaar en het internet verbonden worden. Het bedrijfsleven heeft dit al helemaal ontdekt, zoals een gebouwbeheersysteem. Een dergelijk systeem zorgt bijvoorbeeld voor de complete klimaatbeheersing in een kantoor. Voor de installatie hiervan is een mooie rol weggelegd voor de installatiebranche. Gebruikers kunnen vervolgens gemakkelijk het systeem bedienen met hun smartphone of tablet. Maar ook de particuliere consument heeft de connectie van verschillende apparatuur en systemen ontdekt. Thuis zijn veel systemen met elkaar te verbinden, zoals zonwering, rolluiken, de garagedeur en verlichting. Dit kan door het installeren van domotica in huis. Voor particuliere consumenten geldt ook dat het gemak zit in het feit dat alles in huis heel simpel met de smartphone te bedienen is. Domotica wordt nog wel eens als een vorm van luxe gezien, maar zal steeds meer de standaard worden.

Innovaties versnellen steeds meer

Elektronische producten maken steeds meer deel uit van het leven van de particuliere en zakelijke klant. Deze producten maken het leven gemakkelijker en worden steeds gemakkelijker in gebruik. Grote bedrijven die in het verleden nog weinig met de installatiebranche van doen hadden, zijn nieuwe spelers in de branche geworden, zoals Google, Apple en Ring. Allemaal zijn ze ontwikkelaars van hypermoderne technologie, die het leven van de consument gemakkelijker maakt. Hier ligt voor installatiebedrijven wel een uitdaging. Installateurs moeten door de snelle ontwikkelingen voortdurend op de hoogte blijven. Hier ligt overigens ook een kans voor installateurs. Eenmaal gespecialiseerd in bepaalde technologie, kan de installateur zich echt goed onderscheiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.