fbpx
Nieuws

Lage btw-lobby ruikt nieuwe kansen

Belangengroeperingen in de bouw en installatie doen nieuwe pogingen om alsnog het lage btw voor renovatie en onderhoud te verlengen. Het 6%-tarief keert per 1 juli 2015 na twee jaar terug naar 21%. Dit zou een prijsstijging van het arbeidsdeel in dit segment van 15 % betekenen.

In een brief aan de Tweede Kamer roept Uneto-VNI daarom op om de lage btw met een jaar te verlengen. Ook Bouwend Nederland pleit hiervoor. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: “Uit een rondvraag onder onze leden blijkt dat veel opdrachtgevers hun energiebesparingsplannen weer op de lange baan schuiven als de btw weer naar 21% gaat.  Na 1 juli verwachten installateurs zelfs een daling van het aantal opdrachten met circa 20%.” Ook VNO-NCW en MKB-Nederland lobbyen driftig voor een verlenging van het voordeel. De kosten van verlenging, volgens de ondernemersclub 20 miljoen euro per maand, wegen niet op tegen de economische (groei)mogelijkheden.

Minister: géén verlenging

Minister Stef Blok (Wonen) liet onlangs weten dat voor het kabinet verlenging géén optie is. De kans bestaat echter dat de minister onder druk van de Tweede of Eerste Kamer zijn standpunt moet herzien. In de kamerbrief wijst Siertsema de volksvertegenwoordigers ook op de achterblijvende klimaatdoelstellingen in Nederland.  Uit onderzoek blijkt dat dankzij de lage btw de afgelopen jaren duizenden banen behouden zijn gebleven in de installatiesector. Siertsema: “Ook voor de overheid pakt een structureel lage btw niet ongunstig uit. Er wordt weliswaar minder btw afgedragen, maar aan de andere kant bespaart de overheid aan WW-uitkeringen en wordt er meer loon- en inkomstenbelasting afgedragen.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.