fbpx
Nieuws

Minister: geen verlenging lage btw

Minister: geen verlenging lage btw

De verlaagde btw voor renovatie en energiebesparing krijgt ondanks lobbypogingen geen nieuwe verlenging. Dit laat minister Blok weten in reactie op lobbypogingen.

 

 

De verlaging van het btw tarief op renovatie naar 6% is bij het Woonakkoord in 2013 geïntroduceerd. Deze tijdelijke verlaging is inmiddels twee keer verlengd. De verlaging zal op 1 juli 2015 aflopen, waardoor voor het arbeidsdeel van werkzaamheden weer 21% btw moet worden gerekend, een verhoging van 15%. Lobbypartijen in de bouw en installatie, waaronder Uneto-VNI, willen pleiten voor structurele verlaging van de btw naar 6%, met name om energiedoelstellingen van de overheid kracht bij te zetten. Zelfstandigen Bouw startte een handtekeningen actie via een speciale actiesite.

 

Markt trekt aan

De belangenbehartigers zullen bot vangen bij de minister, zo laat een woordvoerder van de minister desgevraagd weten. “De tijdelijke verlaging is bedoeld om de branche een steuntje in de rug te geven in moeilijke tijden. Daarom is dit in 2013 geïntroduceerd. We zien inmiddels dat de orderportefeuille voor bouwbedrijven, aannemers, installateurs, isolatiebranche etc. toeneemt. Dat is goed nieuws voor deze bedrijven. Er zijn kansen voor de verschillende ondernemers in de bouwsector. Het voorlopige energielabel dat begin dit jaar aan particuliere woningbezitters is daar een voorbeeld van.”

 

Kansen ruiken

Minister Blok hoopt dat verschillende bedrijven met goede aanbiedingen actief naar bewoners toegaan om de woning energiezuiniger te maken. “We krijgen uit de sector signalen dat de interesse in energiebesparende maatregelen is toegenomen.” Volgens de bewindsman trekt de woningmarkt als geheel ook aan. “Dat bewijzen de verkoopcijfers die maand na maand positief zijn. Iedere woningtransactie levert werkgelegenheid op voor verschillende ondernemers; zowel voor de bouwsector als voor winkeleigenaren in meubels tot gordijnen. Ook daar liggen mogelijkheden en kansen.”

 

Voor 30 juni klaar

Om nog in aanmerking te komen voor de lage btw, moet werk voor 30 juni 2015 afgerond zijn. Werkzaamheden na die datum vallen onder het hogere btw-tarief.

13 reacties op “Minister: geen verlenging lage btw

 1. Wim Born schreef:

  Goed over nagedacht,vindt het zelf niet getuigen van slim economisch beleid!

 2. dennis schreef:

  Per 1 juli kan je de orderportefeuille op het blok leggen. Tot die tijd liegen, bedriegen en vooral heel veel factureren. Ja ja, regeren is vooruitzien dames en heren. Ook wel politiek genoemd!!

 3. Martijn schreef:

  Beetje erg jammer, Kortzichtig beleid is mijn mening, de ordertoename wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat de consumenten op de hoogte zijn dat de verlaging ten einde loopt. Iedere euro is er één en zeker voor de consument die op de kleintjes let. Ik voorzie na 30 juni een verdere stijging in de faillissementen hierdoor. Waarom is de regeling al jaren wel voor schilders en stucadoors vraag ik mij af, misschien dat minister Blok daarop een helder antwoord kan geven.

 4. jan wilting schreef:

  in den haag lopen ze met hun hoofd in de wolken omdat dat export groeit,men heeft echter géén weet wat er op de gewone werkvloer en bij de “standaard” mensen leeft.van de exportgroei kan een burger geen brood kopen,dat geld gaat rechtstreeks in de staatskas. juist door de 6% regeling is de orderportefeuille van bouwgerelateerde bedrijven aangetrokken en momenteel redelijk gevuld. de bouwsector en aanverwanten een steuntje in de rug geven wil niet zeggen dat iemand die échte griep heeft na 2 dagen weer gaat werken,dan komt de griep binnen ’n week weer terug. politici zijn geen ondernemers,dat zijn mensen die met andermans knip geld uitgeven. het is heel simpel minister blok; wat is meer; 6% van een bouwgerelateerde omzet van € 1 miljard, of 21% van € 100 miljoen. in belgië, die wij vaak voor dom verkopen, snappen ze dit wel, alle verbouw en onderhoud van woningen valt geheel onder een 6% regeling,is ook te zien, de bouwsector floreert in belgië en daarmee de hele economie.

 5. Jan Koerts schreef:

  De resultaten van deze aankondiging, zijn nu al merkbaar. verschillende projecten zijn nu al afgezegt, omdat het niet halbaar is deze voor 30 juni af te hebben. Dat is een drama ! Er zijn gezinnen die met hun low-budget, net nog alles betalen konden. Nu moeten ze zomaar 15% meer over werkloon gaan betalen. Dag projecten. De buunhasers wachten met open armen ! Dag btw !! op naar het buitenland !!

 6. Mark schreef:

  Het is zo jammer dat er gesproken wordt over een steuntje in de rug….. Nu krijgen wij het mes in de rug. De hele sector is aan het overleven en alle reserves zijn al tijden op en nu het iets beter gaat en de verliezen weggewerkt kunnen gaan worden gebeurt dit. Inderdaad de niet geregistreerde beunen en buitenlandse arbeiders die hier niets afdragen dan wel bijdragen aan onze economie worden hier dol gelukkig van. De eindgebruiker geeft al niet veel uit omdat het allemaal spaargeld is geworden want de banken lenen niets uit dus deze aktie van de minister gaat weer banen en bedrijven kosten. Ik zeg top geregeld en bekeken vanuit het torentje in Den Haag

 7. jan wilting schreef:

  de consumenten,waarbij de kostprijs een heel belangrijke factor is,worden zo weer in de armen gedreven van de buitenlandse bedrijfjes die hun belasting afdracht in het land van herkomst moeten doen,lees enkele procenten mits eu lid,en hier dus bijna geen afdrachten doen. momenteel werken er ca 600.000 voormalige oostblok arbeiders in nederland. per week leggen deze mensen mimimaal € 200,00 opzij voor het thuisfront. rekenvoorbeeld; 600.000x € 200,00 = € 120.000.000,00 [ 120 miljoen ] per week. 50 weken x 120 miljoen = 6 miljard euro wat jaarlijks uit onze economische pot naar het buitenland gaat, want geld wat hier weggaat, kan in nederland geen brood meer voor worden gekocht. dit is weer mede te danken aan de ondernemersgeest van de huidige politiek, welke de vrij marktwerking predikt en zodoende toestaat dat deze mensen alleen een inschrijving KvK en een werkbus met gereedschap nodig hebben,waarna ze voor 15 tot 17 euro per uur werken uitvoeren en daarmee de nederlandse ondernemer die vele malen meer aan afdrachten moet betalen, ernstig beconcurreren. tel hierbij op hetgeen in mijn vorige reactie en je kunt alleen nog concluderen dat de politiek geen enkele notie heeft van het normale dagelijkse leven en de zorgen van de ondernemers door deze “haagse” ondoordachte regels. afschaffing van de 6% regeling betekent; minder staats inkomsten van belastingen en BTW,straks weer meer mensen in de WW

 8. Diana schreef:

  Geachte Minister, Dank voor het stopzetten van de 6% BTW regeling. Wij zien de orderportefeuille al weer teruglopen dankzij uw maatregel de BTW weer op te schroeven naar 21%. Kent u ook het spreekwoord “je maakt hiermee meer kapot dan u lief is”? Als ik u was zou ik het alvast onthouden. Wedden dat u erop terugkomt als de faillissementen weer toenemen en bedrijven te ondergaan. Tja en dan komt het volgende in mij op “als het kalf verdronken is dempt men de put” Wedden? Jammer dat Den Haag zo ver weg is. Kom eens kijken bij de gewone hardwerkende ondernemer en zie hoe hij zijn hoofd boven water probeert te houden. We konden net weer een schoolslag doen maar het zal gauw weer watertrappelen worden. Wij zien de volgende maatregel al weer met open armen tegemoet. We kunnen erop wachten………………zucht.

 9. Yvonne Post Uiterweer schreef:

  Slechte zaak, zorg dat er een petitie komt dan kunnen veel mensen tekenen. Ik heb nog wat zaken in huis die gedaan moeten worden, maar zo wordt het onbetaalbaar!

 10. rob van hooft schreef:

  ik denk dat die ministers ook die buitenlanders inhuren ,om zo het btw tarief te ontlopen.het gaat nu eindelijk iets beter na een hele zware tyd van als maar bezuinigen voor de kleine ondernemers,die hun hoofd nog boven water hebben kunnen houden.straks lekker het handje openhouden,huisje verkopen .en dan lekker in de shit zitten .bedankt daar in den haag jullie zijn goed bezig,voor je zelf dan he?

 11. Bert B schreef:

  Dit is het meest domme beleid wat ik mij kan voorstellen. Die 6% regeling is met name de reden dat het particuliere werk in de bouw weer aantrekt, en dat wordt per direct weer afgestraft. De particulier staat letterlijk weer met de kloten voor het Blok. Ik vraag me wel eens af: zijn wij nu zo slim of in Den Haag zo dom. Ze snappen daar echt helemaal niks van wat er speelt in hun eigen land. Ik ben zelf zzp-er schilder, dus heb eigenlijk niet met die 21%-regeling te maken, maar de meeste particulieren weten niet dat voor schilders en stucadoors altijd een 6% regeling geldt. Dus ik krijg altijd het verzoek om het werk voor 1 juli af te werken, want anders gaat de klus gewoon niet door…………….. ( voor mij gelukkig niet van toepassing, maar geeft wel aan dat het doorslaggevend is voor particulieren)

 12. Zetzetpeeër schreef:

  Zo onvoorstelbaar jammer. Ze snappen er niets van in Den haag. Gun de hardwerkende man nou ook eens een eerlijke boterham. Laat de btw aub op 6% staan! En doen wat aan die zwartwerkende beunhazen! Alvast hartelijk bedankt.

 13. […] Stef Blok (Wonen) liet onlangs weten dat voor het kabinet verlenging géén optie is. De kans bestaat echter dat de minister onder druk van de Tweede of Eerste Kamer zijn standpunt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.