Nederlanders investeren liever in zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler dan in een nieuwe keuken, slaapkamer of tuin. Dat blijkt uit een bewonerspanel van servicebedrijf Feenstra.
Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk, maar onzekerheid over techniek en overheidsbeleid houdt mensen tegen te investeren. Voorwaarde hiervoor is ook wel dat mensen het geld hebben. Zonnepanelen zijn favoriet, gevolgd door zuiniger zijn met energie. De meeste Nederlanders (63 procent) zijn bereid zelf opgewekte energie met anderen te delen. Meer dan de helft vindt duurzaamheid belangrijk voor hun (klein)kinderen. Als mensen zouden verhuizen, dan het liefst naar duurzame nieuwbouw (52 procent).
Investeren te duur
Bijna de helft van de bewoners geeft aan de investering in een duurzamere woning nog te hoog te vinden. 41 procent vindt dat de overheid eerst duidelijke kaders moet aangeven.
Algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra begrijpt de aarzeling over nieuwe investeringen wel. “Zonnepanelen zijn gemeengoed geworden. Er is inmiddels veel ervaring mee en dat wekt vertrouwen. Dat bewoners het belang inzien van verduurzaming vinden we heel bemoedigend. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat bewoners willen dat techniek werkt en doet wat je ervan verwacht. De technologie ontwikkelt zo snel, even afwachten en een oude ketel door een zuinigere huurketel vervangen kan ook een praktische oplossing voor bewoners zijn.”
Ik denk dat iedereen graag zou willen investeren in duurzaamheid ,maar de meeste gezinnen hebben gewoonweg het geld niet meer .Lonen blijven relatief laag ten opzichte van de snelheid in toenemende kosten .Die voor velen niet meer zijn op te brengen. Niet alleen in Nederland maar in de meeste Landen om ons heen .Vandaar de toenemende gele hesjes .De politiek blijft wegkijken , maar de problemen zullen zich gaan opstappelen .