fbpx
Nieuws

Loodgieter is steeds vaker een meisje

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek. Er zijn al zo’n 500 meisjes actief als loodgieter en dat aantal neemt snel toe. Onderzoek van installateurskoepel Uneto-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor het loodgietersvak.

Het beroep van loodgieter is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden. Vandaag, op WereldLoodgietersDag, benadrukt Uneto-VNI het tekort aan vakmensen én de carrièrekansen in de installatiebranche.

Digitaler

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI vindt het logisch dat meisjes loodgieter willen worden. “Het is een boeiend vak. De loodgieter is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De loodgieter bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. Hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek.”

De maatschappelijke betekenis van het loodgietersvak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. “De loodgieter levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen.” Loodgieters zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.

Sanitair

De rol van digitalisering wordt ook in het toilet en op de badkamer steeds groter. De loodgieter krijgt de komende jaren meer en meer te maken met het Internet of Things. Zo kan de badkamerspiegel communiceren met de smartphone en via gezichtsherkenning melden of je tanden goed zijn gepoetst. Verder kunnen toiletten bijvoorbeeld een zwangerschapstest uitvoeren en het cholesterolgehalte meten.

Om het tekort aan loodgieters tegen te gaan, richt Uneto-VNI zich niet alleen op meisjes, maar ook op andere doelgroepen. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al vijftig statushouders zijn inmiddels als loodgieter aan het werk.

3 reacties op “Loodgieter is steeds vaker een meisje

  1. frits rademakers schreef:

    lijkt me knap, die vluchtelingen interpreteren dus ook de NEN normen???? en de NPR die kan een Nederlander al amper goed begrijpen. het merendeel van de huidige zogenaamde installateurs kunnen nog geen drukverlies berekening maken goed zo VNI nog meer gepruts er bij ga zo door

  2. frank schreef:

    Wat blaft VNI hier weer een onzin de markt in. Ga eens een sanitiairbeurs bezoeken en zie dat je leden als je die al kent andere dingen doen dan zwangerschaptesten en tandenchecks verkopen. Kijk zelf eerst is in de spiegel

  3. Ahmed schreef:

    Met jouw (gebrek aan) kennis van de Nederlandse taal kan ik mij goed voorstellen dat het ook voor jou allemaal lastig te interpreteren is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.