fbpx
Nieuws

Luchtgekoelde aggregaat op de markt

Na een  introductie in Japan, zijn de 100% CO2 gekoelde CDU koelaggregaten van SANDEN nu ook verkrijgbaar in Nederland. Luchtgekoelde koelaggregaten vormen een milieuvriendelijke, efficiënte en compacte oplossing voor retailers en andere kleine koeltoepassingen. CDU is exclusief verkrijgbaar bij groothandel Centercon.

In de techniek wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke, niet giftige en klimaatneutrale CO2 koudemiddel (R744). In tegenstelling tot de in commerciële koeling veelvuldig toegepaste F-gassen, heeft CO2 geen negatieve impact op het milieu (GWP=1). Bovendien is het een zeer veilig koelmiddel: bij een lekkage is er geen gevaar voor de eindgebruiker of technicus. Wel dient deze technicus een vakbekwaamheidscertificaat te bezitten.

Drie uitvoeringen

De CDU heeft een frequentiegeregelde DC scrollcompressor. Gemiddeld is een kostenbesparing van 25% te realiseren vergeleken met een R410a gekoelde koelunit. Het gewicht is beperkt dankzij de aluminium HX-microchannel gaskoeler. De CDU is compact, zeer geluidsarm (<30 dB op 10 meter afstand) en eenvoudig te installeren. CDU is beschikbaar is drie uitvoeringen: S, M en L. De kleinste unit heeft een koelvermogen van 2,8-4,1 kW met een verdampingstemperatuur van -10 tot +5 graden Celsius (alleen koelen). Voor de CDU-M geldt een koelvermogen van 2-5,4 kW en een verdampingstemperatuur van -35 tot 0 graden Celsius (koelen of vriezen). CDU-L is met een vermogen van 3,6-9,7 kW en een verdampingstemperatuur van -35 tot -5 graden geschikt voor koel- en/of vriestoepassingen.

Lucht–water CO2 warmtepomp

De fabrikant komt ook met een CO2 lucht-water warmtepomp voor woonhuistoepassing. De unit levert 4,5 kW met een watertemperatuur van 65 graden. Hiermee wordt op een energiezuinige manier warm tapwater gemaakt zonder gebruik van een elektrische naverwarmer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.