fbpx
Nieuws

Mars haalt biogas uit afvalwater

Mars haalt biogas uit afvalwater

Mars, bekend van de gelijknamige repen, gaat op haar productielocatie in Veghel biogas winnen uit haar afvalwater, en dit aanwenden als duurzame energiebron. De toegepaste memthane technologie is een primeur voor het Europese vasteland.

 

Dit meldt Eisma Voedingsmiddelenindustrie (EVMI) op haar website. De nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Mars in Veghel gaat het afvalwater van de chococoladefabriek duurzaam zuiveren.

 

Biomassa

De waterzuiveringsinstallatie, die samen met Veolia Water Solutions & Technologies (VWS) Nederland wordt gerealiseerd, maakt gebruik van de nieuwste anaerobe memthane technologie (een van de nieuwste technologieën van biothane). Hierbij wordt hoog-calorisch biogas gewonnen uit het afvalwater. De biomassa en het gereinigde water uit de reactor worden vervolgens gescheiden door middel van ultrafiltratie units. De biomassa wordt daar opnieuw in de bioreactor gebracht. Hiermee kan het afvalwater in één enkele processtap bijna volledig gezuiverd worden. Dit uiteindelijke gezuiverde afvalwater kan op het riool geloosd worden.

 

Energiebron

Het biogas dat op deze manier ontstaat, kan als energiebron worden hergebruikt. Het voorziet in een behoefte tot ongeveer 10 procent van de energievraag.

“Wij hebben specifiek gekozen voor deze derde generatie anaerobe waterzuiveringstechniek omdat het duurzamer is dan traditionele technologieën op het gebied van anaerobe waterzuivering”, zegt Hein Mous milieucoördinator van Mars Nederland. Met de nieuwe installatie zet Mars een belangrijke stap in haar doelstelling om in 2040 volledig duurzaam te produceren. Het is het eerste memthane-proces dat op het Europese vasteland wordt gerealiseerd.

De nieuwe waterzuivering wordt in het voorjaar van 2014 in gebruik genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.