fbpx
Nieuws

Wildgroei warmtepompbronnen aangepakt

Wildgroei warmtepompbronnen aangepakt

Ondergronds als bovengronds installatiewerk aan gesloten bodemwisselaars mag alleen nog door gecertificeerde bedrijven worden gedaan. De veranderde regels voor bodemwisselaars voor warmtepompsystemen heeft grote gevolgen voor installateurs die zo nu en dan eens een warmtepomp plaatsen.

 

 

De Rijksoverheid wil via de gemeenten meer zicht hebben op gesloten systemen om de bodemkwaliteit te kunnen bewaken. Bovendien brengt de regulering in kaart waar, welke systemen zitten, zodat ze elkaar minder kunnen beïnvloeden, wat ten koste kan gaan van het rendement. Elk systeem met bodemwisselaar moet per 1 juli 2013 van dit jaar worden gemeld bij de gemeente en voorzien van technische gegevens en tekeningen. Voor gesloten bodemwisselaars boven 70 kW moet een vergunning worden aangevraagd. Gemeenten hebben hiervoor zogeheten bevoegd gezag gekregen.

 

Certificeren

Voor alle gesloten bronsystemen geldt voortaan een certificeringsplicht voor boven en ondergrondswerk, meldt brancheorganisatie BodemenergieNL in vakblad Installatie en Sanitair. Vanaf 1 oktober 2014 mag een ongecertificeerd bedrijf niet meer worden ingeschakeld. BodenergieNL heeft gepoogd de erkenningsplicht te laten vallen voor individuele woningen, maar ving bot bij het ministerie van I&M. Vooral installatiebedrijven die zo nu en dan een warmtepomp plaatsen, maar waarvoor een certificering kostentechnisch niet interessant is, worden hierdoor geraakt. Over handhaving is nog niets bekend, behalve dat deze verantwoordelijkheid bij de gemeente komt te liggen. Voor open bronsystemen worden de bestaande richtlijnen voor kleinere systemen soepeler. De knip komt te liggen bij 50 m3/h

 

Meer lezen

In het augustusnummer van vakblad Installatie en Sanitair een overzicht van de veranderingen. Klik hier voor een gratis proefnummer of een aantrekkelijk aanbod voor een proefabonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.