fbpx
Nieuws

Er komt steeds meer vraag naar goed presterende duurzame installaties, en dus is het van belang dat installatiebedrijven hier voldoende kennis over hebben. Fabrikanten merken echter dat er vaak onvoldoende kennis in de sector is en richten daarom scholings- en borgingssystemen op. Dat kwam naar voren tijdens het webinar ‘Ontwerpen met duurzame installaties bij renovaties’ op 16 juni.

Advies welkom

Bij het leggen van bijvoorbeeld vloerverwarming van een laagtemperatuursysteem moeten buizen met een grotere diameter gebruikt worden dan bij een ‘gewone’ vloerverwarming. Deze en andere voorwaarden zijn echter lang niet altijd bekend bij het gemiddelde installatiebedrijf, vertelt installateur Pieter Al in het webinar. Hij legde onder begeleiding van een gecertificeerd installatiebedrijf een aardwarmtesysteem aan in een woning uit 1892 in Zaandam. Hij vertelt dat hij die advisering daarbij echt nodig had.

Aardwarmte in historische woning

Architect Michael Durgaram merkte ook dat laagtemperatuursystemen echt anders zijn dan de gebruikelijke gassystemen. Toen hij aardwarmte wilde toepassen in zijn woning uit 1900 kon hij in eerste instantie geen installateur vinden die de installatie voor hem kon of wilde aanleggen. En dat terwijl de vraag naar warmtepompsystemen, duurzame installaties en gasloze woningen enorm in de lift zit.

De live-uitzending van het webinar werd vooral gevolgd door architecten en adviesbureau’s. Daarvan liet 42 procent via een poll weten regelmatig gevraagd te worden naar duurzame installaties, en nog eens 39 procent dat hij/zij daar soms vragen naar krijgt.

Hoofdaannemer

Studiogast Stephan Krimpenfort, installateur te Nieuwkoop, merkt ook dat de interesse in warmtepompen toeneemt. Hij behoort tot de kleine, maar groeiende groep installateurs die zich uitgebreid verdiept in duurzame installaties. Krimpenfort beschikt over de wettelijk vereiste BRL 6000-21 certificatie om aardwarmtepompen te mogen aansluiten op aardwarmtebronnen. Er is, zegt hij, op dit gebied zoveel werk dat hij zijn deskundigheid niet alleen in zijn eigen bedrijf inzet, maar ook aan derden aanbiedt. Met zijn bedrijf NRG Format kan hij de hoofdaannemersrol op zich nemen voor de installatie, waarbij het installatiebedrijf, zoals bijvoorbeeld dat van Pieter Al, de uitvoerende taken op zich neemt.

Opleiding door fabrikant

Ook de fabrikanten nemen de kwaliteitsborging zeer serieus. Leo Janssen, sales engineer bij Vaillant, legt tijdens het webinar uit hoe elk warmtepomptraject bij de fabrikant zelf via een digitaal dossier gevolgd wordt. Vaillant kan zelf een deel van de engineering doen voor een project, en geeft de opdracht dan door aan een zogenaamd VGIP bedrijf: Vaillant Gekwalificeerd Innovatie Partner: dat zijn installatiebedrijven die een intensief opleidingstraject doorlopen hebben, zowel wat betreft de aardwarmtesystemen als de lucht-water warmtepompen.

Het webinar ‘Ontwerpen met duurzame installaties bij renovaties’ maakt deel uit van een serie van vier webinars van Eisma Bouwmedia in samenwerking met Vaillant. Op 23 mei werd de eerste uitgezonden, ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’. Op 22 september en 3 november volgen twee webinars over duurzame installaties die zich meer op de nieuwbouw zullen concentreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.