fbpx
Nieuws

Meer ziekenhuisopnames door CO

Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging is in 2017 weer fors toegenomen. Ondanks de grote aandacht voor koolmonoxide in campagnes, de promotie van CO-melders en de publiciteit rondom de problematiek, zijn er in 2017 ruim 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 2013. Er kwamen afgelopen jaar 7 mensen om door koolmonoxide-vergiftiging.

Dit blijkt uit cijfers van Geas Energiewacht, dat sinds 2010 het aantal slachtoffers registreert op basis van berichtgeving in de media. Tot 2015 daalde het aantal ziekenhuisopnames stevig, maar sinds twee jaar zit het aantal gewonden weer lift. In 2015 waren er 108 gewonden, in 2017: 203.

De doden zijn niet allemaal gevallen door gebreken aan cv-installaties. Hierbij zit ook een incident in Haarlem, waarbij twee mensen omkwamen in een auto, en een koolmonoxidevergiftiging bij een drugslab in Kaatsheuvel (ook twee doden).

Campagne

De Brandweer houdt jaarlijks een campagne om het gevaar van koolmonoxide te benadrukken. Ook de installatiebranche is erg actief, onder meer gedreven door het Onderzoeksraad-rapport, dat in 2015 verscheen. Hierdoor komt er een nieuwe erkenningsregeling, en volgt er in 2019 een wettelijk verplichte certificering. Ook is de concentrische rookgasafvoer inmiddels de nieuwe standaardoplossing, en worden er veel meer CO-melders verkocht.

Aantal geregistreerde gewonden en doden door koolmonoxidevergiftiging (bron: Geas Energiewacht)

6 reacties op “Meer ziekenhuisopnames door CO

 1. Mark schreef:

  Altijd lastig zo “voorgelicht” worden…. met cijfers…..
  Immers, er is ook steeds meer aandacht voor, dus ook mogelijk meer meldingen.
  En ja, de bekende discussie kan weer gevoerd worden.
  Misschien moeten we “gewoon” axcepteren dat niet alles voorkomen kan worden.
  Ongelukken zullen altijd voorkomen.
  Misschien hard en kort door de bocht, maar het is mogelijk wel zo.

 2. Willem schreef:

  en ik heb de laatste tijd zeer veel moeite om het “nieuws” nog te geloven.. Paniekzaaierij is een betere omschrijving.
  Iedere dode/gewonde is er één te veel maar volgens mij vallen er meer doden en gewonden in het verkeer maar dat heeft blijkbaar geen priorteit..
  Iedere ochtend in het donker zie je ze weer…of eigenlijk..niet..de fietsers zonder licht.. moet ik door gaan?

  En wat is er tot nu toe van de plannen voor de wettelijk verplichte certificering gekomen? Wie bepaalt hie dit er uit gaat zien? Wie gaat ons allemaal testen? En wat mogen we weer gaan betalen om ons werk te kunnen blijven doen? De diploma`s die ik vroeger gehaald heb zijn ineens niet goed genoeg meer?
  En wie gaat straks controleren of je ketel door een gecertificeerde monteur is nagezien cq gerepareerd? Lijkt het of er wel klaar mee ben? JA, dat ben ik ook. Doe iets of hou er over op.

 3. John schreef:

  3 x hoera voor de haagse slapers en alle andere betrokkenen bij de CO regelgeving en andere regel verzinners.

  LET OP MIJN WOORDEN IN 2020 WORDEN WIJ INSTALLATEURS NOG STEEDS VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR GESTUURD OMDAT MEN GEEN BESLUIT KAN NEMEN.

  Zou een referendumpie onder de installateurs wonderen doen?

  John

 4. Gjalt Teeninga schreef:

  klant kijkt vaak naar wat het goedkoopst is ,ook zie je dat daardoor veel installateurs niet de rookgasafvoer vernieuwen.
  wat ik zelf ook heel erg veel tegen kom is dat de meeste rookgasafvoer niet gebeugeld is volgens het nieuwe beugelen (zie website)
  toch elke twee jaar gecontroleerd door een heel groot energie bedrijf.
  vaak willen de bedrijven alleen geld zien waarbij de monteur de cv ketel eigenlijk binnen een half uur onderhoud moet zijn uitgevoerd.
  Een goeie monteur zorgt ervoor dat het onderhoud zodanig wordt uitgevoerd dat vervuiling en verkeerde montage direct wordt aangepakt.

  Teeninga-service

 5. W.H Bles schreef:

  Dus al bij al is er geen echte significante verhoging door co vergiftigings door ongelukken met rookgas kanalen.
  Zelfmoorden, druglabs,open systemen, verkeerd gemonteerd door de installatie wereld en geknoei door leken zouden een heel ander beeld geven.
  Natuurlijk zijn het 7 doden maar paniek vind ik overdreven. En het geeft maar eens aan hoe de media verkeerd informeert. NEP nieuws?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.