fbpx
Badkamer in beeld

Met je stem de douche bedienen

Douchen met stemherkenning, of gepersonaliseerde instellingen van het water? Het kan. De slimme douche van Aqualisa komt naar Nederland. De techniek van de douchethermostaat zit niet meer op de plek van de traditionele mengkraan, maar onder het bad, achter een wandje, of in een kastje, en wordt elektronisch aangestuurd.

De Aqualisa Smart Quartz is een Britse douchethermostaat, die in 3 varianten op de markt komt. De controller moet binnen 10 meter van het tappunt worden geinstalleerd. De mengkraan heeft een geheugen voor meerdere profielen. Ieder gezinslid kan een eigen doucheprofiel aanmaken. Hierdoor is het mogelijk om voor je kinderen de maximale douchetijd of maximale temperatuur in te stellen. Ook kan via de app bekeken worden wat de kosten zijn van elke douchebeurt.

Met je stem aanzetten

De elektronische mengkraan bevat  stemactiviatie via Amazon Alexa en Google Nest, en via Wi-Fi verbonden met de app. Elektronische mengkraan-aansturing bestaat al langer. Zo heeft onder meer ook Dornbracht hele luxe douchetechnieken die via een datakabel worden aangestuurd. Ook Hansgrohe heeft met Aqua Tunes een vergelijkbare techniek in ontwikkeling.

Thermostatisch deel verdwijnt

Voor installateurs is het even anders: het thermostatische gedeelte wordt letterlijk en figuurlijk weggetrokken vanuit de douche- of bad-omgeving en in de plaats komt er enkel een bediening. De controller staat in verbinding met een datakabel die aangesloten is op de slimme klep, die SmartValve heet. Deze controller, die bijvoorbeeld in het badkamerkastje of onder het bad wordt geplaatst, mengt het water. In tegenstelling tot een klassiek thermostatisch ventiel, mengt het ventiel het water elektronisch en gaat er slechts één leiding naar de hand- of regendouche. Indien er meerdere uitgangen zijn, is er een omsteller beschikbaar om te schakelen tussen hoofd en handdouche.

Overigens voldoen aan de NEN 1006 voor wat betreft de temperaturen van warm water op de tappunten. De internationale certificeringen op dit vlak worden op dit moment door Kiwa geaccrediteerd, meldt Aqualisa.

Minder leidingwerk dus in de badkamer, en de diepte ter hoogte van de mengkraan is niet meer nodig. Dit geeft de mogelijkheid om de bediening op een ander punt te monteren, en dat levert ruimte en gemak op. Aqualisa wordt in Nederland verkocht door een tiental sanitairspecialisten.

1 reactie op “Met je stem de douche bedienen

  1. Gerben schreef:

    Goed om te zien dat de techniek die sinds 2009 al wordt toegepast in de MTE badvulling series met alle voordelen nu wordt doorgetrokken naar de douche.
    Let wel op de bereikbare inbouwsituatie en zorg voor een regelmatige desinfectie vanwege de “warme” uittapleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.