fbpx
Nieuws

Met pv-panelen op daken niet alleen stroom leveren, maar ook zout grondwater omzetten in zoet water, voor droge tijden in de landbouw. Dit wil de duurzame projectontwikkelaar Peter van Wallenburg realiseren in een weiland in Kapelle.

Dat meldt omroep Zeeland. 24 zelfvoorzienende woningen en 6 appartementen moeten worden voorzien van zoveel zonnepanelen, dat bij voorbaat al vaststaat dat ze te veel energie opwekken.

Dit gebeurt vanzelfsprekend vooral in de zomer. De energie die in deze maanden wordt opgewekt, wordt gebruikt voor een ontziltingsinstallatie. Deze zet zout water om in zoet water, wat kan gebruikt kan worden om het land extra te beregenen in droge periodes.

Naast de daken van de huizen en appartementen wordt ook een eventuele geluidswal voorzien van pv-panelen. Dit zou volgens de berekeningen moeten zorgen voor een overschot van 400 megawattuur. Op deze overgebleven energie kan de ontziltingsinstallatie blijven draaien.

Systeem omdraaien

Andersom werkt het systeem ook. In de winter, wanneer de zon minder schijnt en er dus minder energie opgewekt wordt, kan met het grondwater stroom worden gemaakt.

Dit kan door zoet en zout water op te pompen en het met elkaar in contact te brengen in een speciale installatie. Zet je daar een membraan tussen, dan levert dat elektriciteit op.

Europese subsidie

De nieuwe wijk zal in 2022 klaar moeten zijn. Het project krijgt een subsidie van 1,2 miljoen euro vanuit Europa. Toch zijn de plannen nog niet volledig in kannen en kruiken, omdat de gemeente Kapelle nog geen toestemming heeft gegeven. Er wordt de komende tijd extra onderzoek gedaan naar de haalbaarheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.