fbpx
Nieuws

Met staatssteun warmtepomp-proof

Triple glas, vloer, gevel of zolderisolatie: de subsidiepot energiebesparing eigen huis (SEEH) is weer stevig gevuld. Dit betekent volop voordeel voor bijvoorbeeld mensen die hun woning warmtepomp-proof willen maken.

Vanaf 2 september 2019 is er 84 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor woningisolatie door huiseigenaren, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. De regeling is nu opengesteld. Met de regeling kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning.

Tot 10.000 euro per woning

De regeling is bedoeld voor energiebesparende isolerende maatregelen in het eigen huis. Te denken valt aan het isoleren van een vloer of gevel en het plaatsen van hoogrendementsglas. Per woning is het mogelijk om tot 10.000 euro subsidie te krijgen. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

Rendement warmtepomp

Met de maatregelen kunnen woningeigenaren bijvoorbeeld flink op gas besparen, maar hun woning klaar maken voor lagetemperatuurverwarming via een warmtepomp-installatie. Met name bestaande woningen moeten eerst flink geïsoleerd worden, wil een warmtepomp zonder elektrische bijstook een goed rendement kunnen draaien.

De regeling is terug van weggeweest. In 2016 waren er ook miljoenen beschikbaar voor particuliere woningisolatie. Deze pot was binnen zeven maanden al leeg. Voor deze subsidie geldt ook op = op.

Welke maatregelen?

Welke maatregelen vallen onder deze regeling? De rijksoverheid betaalt zo’n 20 procent van het totaalbedrag van de isolering, met een maximum van 10.000 euro. 

 • Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil.
 • Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is). 
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil.
 • Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal.
 • Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ glas of door triple-glas.   

Ook waterzijdig inregelen

Om in aanmerking te komen moet een woningeigenaar minimaal 2 maatregelen toepassen. Aanvullend is het ook nog mogelijk om €60 te ontvangen voor het waterzijdig inregelen van een cv-installatie, en €100 voor een energiedisplay of slimme thermostaat. Ook het voor het eerst aanleggen van CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning is als aanvullende maatregel gedeeltelijke te subsidiëren. Dat geldt ook voor het plaatsen van een isolerende buitendeur.

Meer informatie op de website van RVO.

Na volgend jaar worden de isolatiesubsidies ondergebracht bij de ISDE. De Investeringsubsidie Duurzame Energie, vooral bekend vanwege de subsidies op warmtepompen, wordt dan ook de regeling waaronder de isolatie gaat vallen. Ook de apparatensubsidie, die aanvankelijk tot volgend jaar zal gelden, gaat een vervolg krijgen.

18 reacties op “Met staatssteun warmtepomp-proof

 1. jos schreef:

  Een hele verkeerde ontwikkeling .Als het Ministerie van Binnenlandse zaken die 84 miljoen nu eens in de bewerking/ontwikkeling van waterstof steekt om zo een bruikbaar gas ter vervanging van aardgas te produceren , dan hoeft ieder huishouden geen absurd hoge verduurzaaminvesteringen meer te doen , bestaande leidingnetwerk kan nog steeds worden gebruikt en degene die wel duur wil verduurzamen kan dat meestal zelf ook betalen en heeft geen subsidie nodig .Trouwens teveel isoleren is ook niet goed ,in de toekomst krijgen we allemaal mensen met ademhalingsproblemen .Huizen zijn over enkele decennia in de hete zomers dan allemaal tropische tuinbouwkassen geworden .Allemaal weer een airco nodig .Energienet is nu al vaak overbelast , en dan het merendeel van de huishoudens straks verplicht aan de warmtepomp ??Zijn politici en ambtenaren in den Haag dan echt zo dom??of hebben ze verkeerde adviseurs?? .

  • Erwin schreef:

   Als iedereen vroeger al de woning goes geïsoleerd had dan hadden we nu nog maar op de helft van het gasverbruik uit de grond gezeten.
   Bovendien is het sowieso goed om een woning te isoleren omdat de warmte die er niet uit gaat ook niet erin hoeft, voor de zomer geldt dan dat de warmte die er niet in komt er ook niet weer uit hoeft…daar hoef je geen deskundige voor te zijn.
   Ik heb een mooie Magis Combo hybride warmtepomp van Immergas via ter Veld Techniek en dat is gewoon geweldig…gas gebruik reduceren en een warmtepomp wanneer het kan.
   Ze staan geloof ik ook op de beurs in Hardenberg en ’s Hertogenbosch.

  • walther schreef:

   Goed isoleren met de juiste materialen voorkomt energie verlies voor het verwarmen en koelen dus de juiste isolatie is ook goed voor de oververhitting passief bouwen en alle materialen die hier mee gemoeid zijn
   ecologisch bouwen
   VDZ projecten bouwt in Brabant op de juiste manier

 2. Arnold Bakker schreef:

  @ redactie, relevante toevoeging dat een particulier in combinatie met een isolerende maatregel ook 60 euro voor waterzijdig inregelen en 100 euro voor een slimme zoneregeling (bijv. evohome) kan worden terugkrijgen. Uiteraard ook onder voorwaarde dat dit werk is uitgevoerd door een KvK geregistreerd installatiebedrijf.

  • Eddy Buiting schreef:

   Bedank voor de reactie. Hebben we toegevoegd. Geldt ook voor het voor het eerst aanleggen van CO2 gestuurde ventilatie of balansventilatie met wtw.

 3. Andre schreef:

  Iets om de rijkere bevolkingsgroep weer te bevoordelen….
  Jan met de pet doe net rond kan komen gaat die investering toch noet doen…. leve de VVD

 4. L B schreef:

  Isoleren is zinvol en betaalbaar, evenals hr glas. De warmtepomp is voor de meesten een brug te ver en alleen in neuwbouw verplicht te stellen
  De kreet van het gas af is ambtelijke onzin en valt nog niet te verwezelijken

 5. Pieter 56 schreef:

  Ook voor de kleine beurs zijn er allerlei leningen, isoleren levert al snel grote besparingen op. Zelf ook jaren geleden begonnen met zonnepanelen die ik er al lang weer uit heb en nu een warmtepomp. Als die bevalt ga ik pas helemaal van het gas af.

 6. Hovett schreef:

  Nou hoop ik dat we een strenge winter krijgen. Het liefst ook een elf stedentocht.
  Dan wil ik de reacties van mensen met een warmtepomp ook graag horen.

  • Erwin schreef:

   Als de installateur het goed berekend heeft dan zal er niks aan de hand zijn.
   De schuld niet bij de warmtepomp leggen maar bij de installateur als het niet goed werkt.
   Of bij de eigenaar die zelf eindverantwoordelijke is. Meestal wordt de pomp niet goed berekend omdat het vermogen bij 7 graden wordt aangegeven, bij min 10 is het dan veel minder, hier gaat het vaak fout….en je moet goed isoleren, maar dat moet sowieso met welke warmtebron dan ook.

   • Hovett schreef:

    Warmtepomp op basis van aardwarmte is helemaal voor de gewone man niet te financieren. Los van het feit dat overige maatregelen ook klauwen met geld kosten. Men doet alsof de burger geen andere wensen hebben moeten die dan maar laten liggen? Stop die waanzin en blijf je woning gewoon met gas verwarmen zoals ook onze buren doen. Of anders veel kerncentrales bouwen zijn we in een keer klaar.

  • Peter schreef:

   @Hovett
   Het zou mooi zijn als komende winter een strenge wordt of de winter van 2020/21, in dat jaar moeten alle gemeentes een plan rond hebben onder de noemer van welke wijken gaan van het gas af.
   Want het zou toch mooi zijn als het eens 2 weken overdag matig en ’s nachts streng zou gaan vriezen dan eens kijken hoe die warmtepompen het huis warm houden in de praktijk.
   Nu heb ik gelukkig 4 referenties die zo’n warmtepomp hebben en die ook hun verbruik bijhouden dan heb ik echte cijfers die op waarheid berusten, dat is wat anders als opgeklopte cijfers van fabrikanten en politiek Den haag.
   Tevens kan ik dan ook zelf metingen uitvoeren met een gekalibreerde DB-meter.

 7. Koos Verschuur schreef:

  Erwin: je preekt volgens mij voor eigen parochie (namens warmteuitdenatuur.nl). Kun je dan om eerlijk te kunnen vergelijken ook aangeven wat het meerverbruik aan electriciteit is?
  Koos

  • Erwin schreef:

   Beste Koos, ik help graag mensen en ja ik heb een bedrijf waarmee er geld verdiend moet worden.
   Het verbruik van een warmtepomp is wel te berekenen ten opzichte van gas.
   Ik bereken dit altijd voor mijn klanten en soms komen we tot de conclusie dat een warmtepomp financieel niet uit kan bij een klant, vaak plaatsen we dan een Immergas hybride cv ketel.
   Op warmtepomp weetjes kun je overigens veel informatie vinden.

 8. Peter schreef:

  Het is niet alleen de installateur die hierin verantwoordelijk is maar ook de bouwkundig aannemer.
  Deze bouwen niet altijd volgens de regels.
  Met name op kierdichting en luchtdichtheid is dit veelal een probleem waardoor warmteverlies ontstaat en een warmtepomp extra energie gebruikt.
  Goed is om rendement van de warmtepomp bij min 10 graden op te vragen zodat geen knollen voor citroenen worden aangekocht.
  De water-waterwarmtepomp in onze woning (750 m3) levert al meer dan 11 jaar naar volle tevredenheid warmte en koeling. Jaarlijkse energie kosten daarvoor
  ongeveer € 500,=

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.