fbpx
Nieuws
Miljoenenproject aardwarmte Den Haag faliekant mislukt

Het miljoenenproject met aardwarmte in Den Haag, dat 4000 nieuwbouwwoningen in de wijk Zuidwest had moeten verwarmen, is faliekant mislukt.

 

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Voor het 21 miljoen euro kostende project is inmiddels door de gemeente Den Haag en energiemaatschappij Eneco faillissement aangevraagd.

 

Zowel de gemeente als de drie woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen, die zich eind mei al terugtrokken uit het project, zullen een verlies van minstens 10 miljoen euro moeten nemen.  Ook de subsidie die de rijksoverheid had toegezegd, zullen de partijen zelf op tafel moeten leggen. Er wordt door het Haagse gemeentebestuur nog wel gekeken naar een doorstart.

 

Technische problemen

Het project begon in 2008 en had uit twee putten van 2200 meter diepte 4000 woningen van aardwarmte moeten voorzien. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende reeds in juni 2012 de aardwarmtecentrale en in datzelfde jaar hadden de eerste woningen op het aardwarmte-net aangesloten moeten zijn. Het systeem is echter nog steeds niet operationeel.

 

Zware economische tegenwind en technische problemen bij de winning van de aardwarmte hebben het project genekt. Door de crisis en de slechte huizenmarkt is het aantal nieuwbouwhuizen teruggeschroefd van 4000 naar een paar honderd. Het project werd daardoor moeilijk rendabel. Ook waren er diverse problemen met de pomp die het verwarmde water omhooghaalde.

 

Den Haag heeft de ambitie halverwege deze eeuw CO2-neutraal te zijn.

 

Bron: Bouwwereld.nlAlgemeen Dagblad en Omroep West

1 reactie op “Miljoenenproject aardwarmte Den Haag faliekant mislukt

  1. HorSur schreef:

    Door dit faillissement wordt de belasting betaler nog eens gepakt met 21 miljoen euro. Bestuurlijke dwaling van de gemeente alsook door Eneco dit was in 2008 ook te voorzien geweest.
    En het verhaal dat de pomp niet werkte is een fabrieks- aangelegenheid dus waar zeurt men over.

    Dus ambtenaren in het vervolg beter opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.