fbpx
Nieuws

Nederlanders niet klaar voor transitie

Zo’n driekwart van de Nederlanders verwacht dat de komende tien jaar hun energiehuishouding zal veranderen. Maar zij schatten de kosten die nodig zijn om het huis volledig van duurzame energie te voorzien veel te laag in. Men denkt dat daar ruim 10.000 euro voor nodig is. Experts schatten dit in op het dubbele. Dat terwijl de hoogte van de benodigde investering het grootste obstakel voor bewoners is om in actie te komen. Dit blijkt uit de Nationale Monitor Energietransitie, uitgevoerd in opdracht van installatiebedrijf Feenstra door marktonderzoeksbureau MWM2.

“De energietransitie staat voor de deur, maar bewoners weten vaak nog niet wat dat voor hen persoonlijk gaat betekenen. Het is daarom belangrijk dat we het nog dichterbij brengen en mensen aan de hand gaan meenemen in de stappen die ze zelf kunnen zetten in het verduurzamen van hun energiehuishouding”, zegt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra.

Urgentie

De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om de klimaatveranderingen. Tegelijkertijd denkt maar 2 procent dat hun huis helemaal klaar is voor de toekomst. De helft van de Nederlanders vindt dat hun huis (helemaal) nog niet klaar is voor de toekomst. Op een schaal van één op tien is de urgentie om nu actie te ondernemen en de eigen energiehuishouding aan te passen een 6,7. Bij mensen die zeggen meer kennis van de materie te hebben is dat hoger (7,0).

Zeven op de tien Nederlanders zegt in meer of mindere mate bezig te zijn met het verminderen van energieverbruik om CO2-uitstoot tegen te gaan. In gedrag vertaalt zich dat vooral naar kleinere maatregelen, zoals het uitzetten van lampen en het omlaag draaien van de verwarming. Grotere ingrepen, als goede isolatie en zonnepanelen, worden veel minder genoemd. Nieuwere technieken als zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen worden logischerwijs nog minder genoemd en ook duidelijk minder vaak overwogen.

Weinig kennis

Slechts een kwart van de Nederlanders vindt van zichzelf dat ze veel kennis heeft over wat de energietransitie van hen vraagt. Bijna driekwart vindt dat ze geen of maar een beetje kennis heeft. Ook vindt een meerderheid nu nog dat anderen eerder verantwoordelijkheid op dit vlak hebben dan zijzelf. 73 procent vindt dat de Rijksoverheid initiatief moet nemen, terwijl maar 33 procent de verantwoordelijkheid bij zichzelf legt.

“Men heeft het wel over het verduurzamen van de energiehuishouding, maar het blijft toch vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Het is zaak dat we daar in de komende tijd meer betekenis aan gaan geven. Door goede informatie toegesneden op het eigen huishouden”, aldus Groenewegen.

Kosten

Een grote meerderheid zegt het belangrijk te vinden om hun energieverbruik te verduurzamen en zo het milieu te verbeteren. De belangrijkste redenen om wel of niet in actie te komen zijn echter de kosten. Als men de investering als te hoog ervaart, is dat een reden om niets te doen. Subsidies en lagere maandelijkse kosten zijn de meest genoemde redenen om wel iets te doen. Men heeft dan ook vooral behoefte aan ondersteuning in de vorm van een persoonlijk inzicht in de mogelijke ingrepen, de kosten en de terugverdientijd.

8 reacties op “Nederlanders niet klaar voor transitie

 1. Johan schreef:

  Ik denk dat de gemiddelde Nederlander wijzer is geworden dan dat wij denken. Het is nu nog de installateur die bijgeschoold moet worden.
  €10.000,-om van het gas af te raken is niet eens een hele slechte beredenering. Nu zijn de prijzen nog (te) hoog door onwetendheid van de gemiddelde installateur en worden de prijzen kunstmatig hoog gehouden door de “grote jongens”.
  Voor meer informatie: http://www.total-id.com

 2. jos schreef:

  Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog geen 10.000 euro als banksaldo. De meeste Nederlanders leven onder het motto: “Morgen weer een dag, geniet van het leven het duurt maar even “. Verduurzamen zal toch echt hoofdzakelijk via huur door energiemaatschappijen moeten worden ingezet , want de meeste Nederlanders kunnen zelf verduurzaming nooit opbrengen en subsidies voor verduurzamen gaan naar degenen die eigenlijk zelf genoeg banksaldo hebben .In Nederland moet drastisch wat gaan veranderen ,lonen worden al jaren stabiel gehouden , terwijl de kosten/belastingen maar blijven stijgen .Den Haag verkondigt maar bedrijven moeten de lonen verhogen , maar er gebeurt al jaren niets . Veel gezinnen hebben daarom afgelopen jaren geen reserves op kunnen bouwen , zeker na de moeilijke tijden van de afgelopen jaren sinds 2000 Eerst invoering van de Euro , verkeerde waardebepaling gulden t.o.v. de Euro , waar miljarden teloor is gegaan , daarna een zware crisis met veel werkeloosheid ,verlies van miljoenen euro,s op de beurs en lage uurtarieven van vooral vakmensen onder invloed van goedkope Oostblokkers. Dit verklaart veel waarom bedrijven nog geen loonsverhoging invoeren . We komen met allen uit een lange financiele malaise . Bedrijven zijn bang voor een volgende crisis en willen daarom reserve opbouwen . Ik denk dat daarom verduurzamen financieel gezien toch voor een groot gedeelte de taak van de overheid gaat worden anders komen veel gezinnen in financiele problemen komende jaren .

 3. Ton schreef:

  Het alleen maar wijzigen van de CV ketel naar een warmtepomp, wat steeds in het nieuws gezegd wordt, is lang niet voldoende. Nagenoeg alle huidige verwarmingssystemen hebben een warmteafgiftesysteem wat ook gewijzigd moet worden. Denk aan radiatoren. Deze zullen niet meer werken met een warmtepomp.
  Ik bedoel het niet negatief maar stof tot nadenken.
  Isoleren van de gevel is een begin.
  Het kosten voor het verbruik van elektrische energie zal vele malen hoger zijn dan de huidige stookkosten voor bijvoorbeeld gas.
  Ook de onderhoudskosten voor een warmtepomp zijn hoger.
  Ik zie nog te weinig vernieuwing op het gebied van de bestaande bouw.
  Aansluiten op de stadsverwarming zou voor veel mensen een goede en goedkope optie zijn om van het gas af te komen. Moet deze voorziening wel aanwezig zijn in de buurt.
  Mocht je op zoek zijn naar een andere woning, zoek er dan een met 3 dubbelglas, geheel geisoleerd en minimaal 18 tot 24 zonnepanelen.

 4. Sjakkie schreef:

  Dan heb je een bult geld geïnvesteerd dan komt de liander met belachelijke prijzen om je huis gasloos te maken ………… Laat ze dat maar is gaan subsidiëren

 5. Johan schreef:

  Beste Ton,
  Tot mijn grote verbazing zit ik jou reactie te lezen.
  Er zijn op de markt gewoon warmtepompen beschikbaar waarbij het huidige verwarmingssysteem gehandhaafd kan blijven. Dat je hier weinig over hoort komt door de scheve media aandacht.
  Dat men moet beginnen met de schil is een feit! Reduceren is altijd beter dan consumeren.
  Dat ook de onderhoudskosten vele malen hoger liggen berust ook op een fabel. Sterker nog een Kwalitatief goede warmtepomp is onderhoud arm. Is een gesloten systeem waar weinig tot geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Alleen het inregelen naar de behoefte van de klant, dat vergt nu meer werk. Daar waar CV ketels zo aan de muur werden geplakt, zal de installatiebranche nu meer moeten doen voor hun geld.
  Omdat een all electric woning alleen op stroom draait, en niet meer op gas is het een logisch feit dat je meer stroom zal gaan verbruiken. Maar als men zich goed laat informeren over de juiste manier van het invullen van de warmtevraag zal de daadwerkelijke energielast dalen, en zal je dus per saldo per maand minder kwijt zijn aan je energierekening.

 6. Willem schreef:

  Johan, waar komt die electriciteit vandaan? Windmolens? PV panelen? Nou, ik vertrouw wel op mijn houtkachel… keteltje er op voor warmwater en je badje langzaam vullen… is ook goed voor je stresslevel in dit gejaagde kikkerlandje.

 7. Herman schreef:

  Niet te veel hebben en bezitten maakt alles daarom duurder.
  Hoe minder je bezit hoe minder je betaal.

 8. MarkS90 schreef:

  Mensen kunnen besparen door eens te beginnen met opschrijven wat ze gebruiken aan energie. De meesten schrikken van hun verbruik en gaan dan pas iets doen om hun verbruik omlaag te krijgen.
  Hier in de straat zijn er een paar met zonnestroom op hun dak. En sindsdien staan de hele dag lampen aan en draait er een computer … TSerker nog, hun verbruik is gestegen. Wat is dan nog het nut van alternatieve energiebronnen als mensen niet om kunnen gaan met energie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.