fbpx
Nieuws

Nieuwbouw al per 1 juli aardgasvrij

De verplichte aansluiting van nieuwbouwwoningen op het gasnet vervalt al per 1 juli van dit jaar. Dat maakte Ferdi Licher, programmadirecteur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, donderdag bekend op het congres Aardgasvrije nieuwbouw, georganiseerd door het Lente-akkoord. Alleen bij hoge uitzondering is de ketel na die datum nog toegestaan. Deze datum kwam als een verrassing voor de zeer goed gevulde zaal. Tot nu toe werd 1 januari 2019 werd genoemd als datum waarop de aansluitplicht vervalt.

Licher pleitte er verder voor dat de 100.000 woningen mét gasaansluiting die momenteel in de pijplijn zitten alsnog worden aangepast. Netbeheerders, ontwikkelaars, gemeenten en kopers moeten aan tafel om de gasaansluiting er alsnog uit te krijgen. Aan de voorkant de installatie aanpassen is het meest kosteneffectief. Over meerkosten zullen de partijen dan afspraken moeten maken.

Of dit lukt, hangt af van de status van het project. BZK schat dat in projecten waarbij de vergunning in aanvraag is, de kans 90 procent is dat de ketel er alsnog uit kan. Bij projecten waarvoor de vergunning al is verleend 50 procent, bij projecten in verkoop 30 procent en bij projecten waarvan de bouw al is gestart gaat het om 10 procent.

Bestaande bouw: wijken aardgasvrij

Ook in de bestaande bouw staat er wat op stapel: alle gemeenten krijgen een brief met een uitnodiging om voor 1 juli een wijk aan te melden die aardgasvrij wordt gemaakt. Daarvoor is in totaal 90 miljoen euro beschikbaar. De plannen worden voor 1 oktober beoordeeld en voor 1 december wordt het geld overgemaakt, zo zei Licher. Gemeenten die nog niet in 2018 kunnen starten met het aardgasvrij maken van een wijk, worden gevraagd aan te geven of ze dat in 2019 of 2020 wel kunnen doen.

Brochure ‘Alternatieven voor aardgas’

Claudia Bouwens (Lente-akkoord) overhandigde Licher na zijn toespraak de nieuwe brochure Alternatieven voor aardgas. Hierin zijn de vijf opties voor een aardgasvrije nieuwbouwwoning beschreven en met elkaar vergeleken: de pluspunten, minpunten, investering en jaarlasten. Het is een praktische handreiking voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven, corporaties en andere bouwprofessionals. De brochure is gemaakt in samenwerking met de themagroep Gasloze Nieuwbouw, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, 2017/2018.

4 reacties op “Nieuwbouw al per 1 juli aardgasvrij

 1. Peter schreef:

  Aardgas vrij is dus geen gaspijp naar je huis prima maar waarom gaan ze dan experimenteren met bio-gas daar heb je dan toch geen moer aan kosten (500 miljoen).
  Binnenkort start hier de bouw van 20 woningen die zouden dus aardgas vrij moeten worden nou dan blijft over alles elektrisch ben benieuwd hoe ze dat op gaan lossen, want wat als er een winter komt zoals 1962/63 of zo’n horror winter als 1978/79.
  Zelf hebben wij het energie verbruik al fors omlaag kunnen krijgen met name elektra dat hebben we kunnen halveren tot rond de 1300kwh.
  Maar gas is een heel ander verhaal je bent van veel meer factoren afhankelijk zoals wind, temperatuur en zonuren.
  Waarom is er zo weinig te vinden op internet over woonwijken die gas neutraal en dan bedoel ik geen stadsverwarming maar echt wijken die all electric zijn.

 2. […] Lees meer in dit artikel. […]

 3. Peter schreef:

  6 vrijstaande woningen voor de elite a €390.000 per stuk zijn deze week begonnen, ik heb even gekeken hoe en wat er gebouwd gaat worden.
  Tot mijn verbazing komt er ook een gaspijp naar toe en een HR- ketel wordt er gepaatst.
  Snappen jullie het nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.