fbpx
Nieuws

Niet elke rookgasmisser betekent afkeur

Kleine installatiefouten die de veiligheid van een cv-ketel niet negatief beïnvloeden, hoeven niet direct tot afkeur van een complete bestaande installatie te leiden. Denk hierbij aan het missen van een beugel of een parker in een luchttoevoer.

Veel installateurs zitten door de invoering van de Gasketelwet met het dilemma dat installaties die jarenlang goedgekeurd zijn, ineens volgens de letter van de wet afgekeurd zouden moeten worden. Dit levert voor monteurs lastige gesprekken op met klanten, maar ook angst over het kwijtraken van de zojuist verkregen CO-certificering.

Volgens rookgasafvoerspecialist Jan Mondria is afkeur té rigoureus wanneer een installatie intrinsiek veilig is. “Wel is het belangrijk om deze situaties en interpretaties te benoemen, vast te leggen en mogelijk een plan voor de toekomst te maken; bijvoorbeeld bij een volgend onderhoud of vervanging.” In het systeem van CO-certificering zijn stadia van meldingen verwerkt die niet tot afkeur hoeven te leiden.

Wil je ‘installatiefouten’ voorleggen aan specialisten? Via deze tool kun je installatiesituaties inzenden.

Rechtens verkregen niveau

Installaties die in het verleden zijn aangelegd volgens de toen geldende regelgeving, hoeven nooit afgekeurd te worden. Installateurs zullen daar bij een audit voor de CO-certificering ook niet voor veroordeeld worden. Zo zijn installaties die zijn aangelegd voor de laatste aanscherping van de regels van Het Nieuwe Beugelen, -mits veilig bevonden- gewoon goed te keuren, stelt Mondria.

Onafhankelijk specialist Jan Mondria, die zitting heeft in de normcommissie voor rookgasafvoeren, geeft in dit Premium artikel nog meer tips voor installatie-, service en onderhoudsmonteurs. Mondria is tevens docent van de cursus Rookgasafvoeren van de Online Bouwacademie. Die cursus is hier te volgen. Abonnees van Installatie krijgen 40% korting op de cursus.

7 reacties op “Niet elke rookgasmisser betekent afkeur

 1. Ap van der Horst schreef:

  Dus nu al een grijs gebied creëren, Rogafa is van 2012, dus alles in 2015 moet dus volgens die regels, of ben ik gek, kom zelf in appartementen 2015 geplaatst, en de ene woning wel brandmanchetten de andere niet, aannemer en Installateur is wezen kijken beweren zitten verderop, aan andere kant muur…Duh, en ik zou daar dan op afgerekend worden. beugels op de midden van de buis, Brandmanchetten door geknipt, omdat de buizen te dicht bij elkaar zitten, in de muur, echt belachelijk, de Grote bedrijven rommelen maar aan, want een ZZP er maakt dit niet

  • Barry Gort schreef:

   Alle berichtgevingen zijn mede mogelijk gemaakt door Feenstra. Hahaha . Ik neem dit allemaal totaal niet meer serieus.

 2. Mark van Eck schreef:

  Nou, het begint nu al “Terpstra” de praktijk vs theorie.
  Ga het wederom zeggen, deze “wet” is geen “wet” het is een “schijnwet” met alle negatieve problemen en oneerlijkheden die hier uit voort komen,
  Wat er vaak gezegd wordt, het gevaar zit bij de bedrijven, vaak niet eens bij de monteurs.

  • Bas Sanderse schreef:

   Het grootste doel van deze wet is uiteindelijk het zwarte geld van straat halen. De zogenaamde beunhaas aanpakken. Een verplichte opfris cursus zoals we nu allemaal gehad hebben was zeker goed om weer allemaal met de neus op de feiten gedrukt te worden. Om hier nu gelijk een wet van te maken heeft andere doeleinden.

   • Mark schreef:

    Heer, stel dat uw reden, de reden is. Ja, dan kan ik me er nog wel in vinden. Al vind ik dat je, je vak altijd moet verstaan. Maar oké, waarom dan al deze (bedrijfs) administratie en registratie

  • Installatie bedrijf schreef:

   Dat is mooi Dit jaar 11 multimiljonair bij in Nederland u heeft ze betaald is het niet te ziek voor worden ! Het heeft niks met veiligheid te maken ,Maar met een verdien model helaas
   zijn mijn oude dieploma gas water lucht is niet goed genoeg voor de graaiers maar een dag cursus wel ???
   Mensen ga er niet in mee !!!

 3. Teun de gediplomeerde beun schreef:

  Dit stukje tekst eruit zegt alles ? Installaties die in het verleden zijn aangelegd volgens de toen geldende regelgeving, hoeven nooit afgekeurd te worden.

  Dan hoef ik ze ook niet af te melden en hele check list op los te laten dat zou namelijk heel onzinnig zijn.

  Dit hele verhaal wordt enkel naar buiten geslingerd omdat ze inzien dat het niet klopt. En heeft niks te maken met angstige installateurs die hun klanten kwijt raken .

  Dit is angstige techniek Nederland en Doekle die hun hele verdienmodel zien instorten en zich zullen gaan moeten verantwoorden voor deze gemaakte puinhoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.