fbpx
Nieuws

Nieuwbouw allesbehalve gasloos

Het aandeel gasloze woningen in de nieuwbouw groeit, maar is nog verre van volmaakt. In het werkgebied van netbeheerder Stedin (Zuid-Holland/Utrecht) is maar 62% van de nieuwbouwaanvragen gasloos. Bij dik 1500 woningen hangt nog gewoon een HR-ketel. En dat vindt Stedin lastig te verkroppen. Zeist is relatief bekeken de ketelkampioen van het Stedin-gebied, zo heeft de netbeheerder bekend gemaakt.

Sinds 1 juli 2018 worden in principe geen vergunningen meer gegeven voor bouwplannen met een een aardgasaansluiting. Gemeenten bepalen of een netbeheerder een nieuw gebouw mag aansluiten op gas of niet. In principe geldt een aansluitverbod, maar gemeenten kunnen een uitzondering maken als er sprake is van ‘zwaarwegende redenen’ voor een gebied. Veel woningen die nu gebouwd worden hebben bovendien een vergunning van voor 1 juli, en die is onbeperkt geldig. Voor 1 juli was er een duidelijk piek waarneembaar van aanvragen.

Veel ontwikkelaars en bouwers kiezen bij deze woningen omwille van de kosten vaak gewoon nog voor een HR-ketel, terwijl de woning qua verwarmingsvraag prima met een warmtepomp verwarmd kan worden. En dat vindt Stedin lastig te verkroppen. Zij adviseren om bouwplannen opnieuw tegen het licht te houden. De netbeheerder heeft zelfs een inkeerregeling.

In het Stedin gebied is Soesterberg koploper qua aandeel gasloos: alle 172 bouwaanvragen in de gemeente zijn zonder gasaansluiting. Zeist bezet het andere uiterste: van de 196 aangevraagde aansluitingen, worden 186 woningen gewoon op het aardgas aangesloten. Ook Amersfoort (95 van de 100) en Berkel en Roderijs (84 van de 88) bouwen nog bijna louter woningen die aangesloten zijn op het aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.